L'epopeia dels catalans que es van exiliar a Xile en el vaixell Winnipeg, llogat pel poeta Pablo Neruda, a la fi de la guerra civil, és l'eix central de la trama de Largo pétalo de mar. La darrera novel·la de l'escriptora xilena Isabel Allende es publicarà el pròxim 21 de maig Plaza & Janés. Es tracta de la història de una parella catalana exiliada, en Víctor i la Rosa, que es publica coincidint amb el 70è aniversari de l'arribada del Winnipeg a Xile amb 2.000 exiliats espanyols.

En plena Guerra Civil espanyola, el jove metge Víctor Dalmau, amb la seva amiga pianista Roser Bruguera, es veuen oblidats a abandonar Barcelona, exiliar-se i creuar els Pirineus cap a França. Viatjaran amb el Winnipeg fins a Valparaíso. Seran rebuts com a herois a Xile i s'integraran a la vida social del país durant diverses dècades fins el cop d'Estat que va derrocar Salvador Allende, amic d'en Víctor per la seva afició en comú als escacs.

La novel·la recorre mig segle d'història de Xile, des dels anys 1940 fins als 1990, passant pel cop d'estat de Pinochet. Desfilen pel llibre com a personatges secundaris Salvador Allende i el mateix Pablo Neruda. També s'aborden els amors, passions i els diferents exilis que durant tota una vida pateixen els personatges. 

Per escriure Largo pétalo de mar, l'escriptora xilena ha entrevistat a supervivents d'aquest episodi històric, entre ells Victor Pey, qui recentment va morir i va ser empresari, periodista que va dirigir el diari Clarín i conseller d'Allende. L'editorial ha remarcat que és la primera vegada que Allende aborda el tema de la Guerra Civil espanyola i l'exili republicà, temes pels quals s'ha documentat àmpliament. El llibre es publicarà a l'Estat espanyol i a Llatinoamèrica el 21 de maig i als Estats Units el 4 de juny.