La jutgessa del jutjat de primera instància i Instrucció d'Osca ha tornat a rebutjar l'execució provisional de la sentència que ordena el trasllat a l'Aragó de les pintures murals de Sixena que hi ha al MNAC. Ho ha fet després que l'Ajuntament de Vilanova de Sixena ho hagués sol·licitat el passat 7 d'octubre, arran de la confirmació del 2 d'octubre de l'Audiència d'Osca sobre la sentència que ordena el trasllat d'aquests murals romànics d'alt valor patrimonial.

La jutgessa es torna a referir a "l'estat de fragilitat" de les pintures, que les fa "especialment vulnerables" a un procés de desmuntatge, transport i muntatge posterior a la sala capitular del monestir, fins que no hi hagi sentència ferma del Suprem.

Monestir de Sixena ACN

Imatge del Monestir de Sixena / ACN

Recurs al TC

L'advocat de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, ha anunciat que interposaran un recurs d'empara al Tribunal Constitucional perquè consideren que "s'està dilatant" fins a 12 anys l'execució d'una sentència del 2014. En aquest sentit, lamenta que la magistrada no hagi tingut en compte la sentència de l'Audiència d'Osca que confirmava el trasllat dels murals així com que aquesta reiterada desestimació de l'execució provisional servirà de "munició" al Govern i el MNAC per als recursos que presentaran al Tribunal Suprem.

I és que malgrat que l'Audiència d'Osca va confirmar el passat 2 d'octubre la sentència que ordena el trasllat de les pintures murals després de desestimar els recursos d'apel·lació que havien interposat el Govern i el MNAC a la sentència del 4 de juliol de 2016, encara queda recorregut per presentar recurs al Suprem, que és l'òrgan judicial que acabarà dictant una sentència ferma.

En una entrevista concedida a l'ACN la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, havia manifestat aquest dimecres el "temor per una execució provisional" de la sentència. En aquest sentit, ha instat a conèixer a fons l'estat d'extrema debilitat dels frescos i preguntar-se si es poden treure i posar-los a un altre lloc. Per això, Ponsa ha demanat que "no s'escoltin els representants polítics o d'institucions, sinó als tècnics i directors dels museus, i als especialistes, que tots s'expressen en la mateixa direcció".

Imatge principal: Els frescos de Sixena exposats al MNAC / Efe