El director del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, ha anunciat aquest dilluns que el centre que dirigeix recorrerà davant del Tribunal Suprem la sentència que ha fet pública l'Audiència d'Osca i que confirma que les pintures de Sixena han de tornar a Aragó.

En un comunicat, Serra ha dit que "la sentència no és ferma i el Museu recorrerà perquè considerem que els arguments que utilitzem en la primera instància segueixen sent vàlids". El director del MNAC ha fets aquestes declaracions després de conèixer el contingut de la sentència que confirma la que va condemnar fa gairebé quatre anys la Generalitat i el MNAC a tornar les valuoses pintures murals romàniques de la Sala Capitular del Monestir de Sixena (Osca).

murals sixena manc foto acn

Les pintures de Sixena, exposades al MNAC / ACN

En la seva sentència, l'Audiència d'Osca rebutja tots els arguments plantejats en els seus recursos per les institucions catalanes contra la resolució, de juliol de 2016, del jutjat de Primera Instància número 2 d'Osca i estima, d'acord amb la jutgessa de primera instància que va jutjar el cas, que les pintures es troben "en precari" al MNAC i sense cap títol de propietat.

A més, el tribunal dona validesa als perits que van testificar en el judici a instàncies de la part catalana, i que van admetre que les pintures poden traslladar-se sense patir danys, cosa que deixa oberta l'opció de sol·licitud d'execució de la sentència des Aragó.

Sobre això, el director del MNAC ha assenyalat que "les pintures continuaran al museu on es conserven en les millors condicions i queda garantida la seva conservació".

Imatge principal: Monestir de Sixena / ACN