El Museu Frederic Marès presenta, fins al 25 de setembre, una petita exposició de caricatures de Josep Parera. Aquests dibuixos van ser cedits per Joaquim Maria de Nadal Ferrer (1883-1972), cronista de la ciutat de Barcelona, al Museu Marès i formen part de la col·lecció d'aquest centre. Es tracta de dibuixos pintats a l'aquarel·la, d'una gran bellesa.

Representació diversa

L'únic personatge estranger que apareix a la galeria de 51 retrats és el comte de Cavour, el màxim responsable de la unificació italiana. La resta de retratats són catalans. Entre ells hi figuren, en lloc destacat, els indianos i les seves famílies: el negrer Joan Güell, Manuel Vidal-Quadras i Ramon, Josep Xifré i Dawning (fill d'en Josep Xifré Casas, el traficant d'esclaus que va esdevenir l'home més ric de Catalunya a la seva època)... També hi ha altres membres de l'alta burgesia catalana: el banquer Manuel Girona, el terratinent Josep Maria Despujol, el comerciant Baltasar Fiol, el financer Josep Maria Juncaella, el banquer Evarist Arnús... Diversos dels retratats han deixat la seva empremta al nomenclàtor barceloní: Rupert Santaló, Ramon d'Olzinelles... En canvi hi ha pocs representants del món cultural i artístic: l'escenògraf Francesc Soler i Rovirosa, l'editor Antoni Brusi... I, encapçalant l'exposició (per ordre alfabètic) Antoni Amatller, el rei de la xocolata catalana.

Josep Parera i Romero

Parera va néixer el 1828 a Almeria, fill de mare andalusa i pare català, però va estudiar a la Llotja de Barcelona. Es va dedicar a l'òpera i més tard al retrat. Va ser considerat un mal pintor, però a partir de 1863 va començar a treballar a la premsa gràfica catalana com a il·lustrador. Des del 1866 es va vincular a la Casa Reial espanyola i va viatjar en diverses ocasions amb membres de la reialesa. Va establir-se durant algun temps a França i a Itàlia. A partir de 1875 va començar a fer caricatures aïllades, que combinava amb pintures. Va morir el 1902 a Barcelona. La seva obra està molt dispersa, pero n'hi ha moltes mostres a diferents museus.

Delícia artística, buidor social

Parera va ser un gran caricaturista. Les seves obres tenen una qualitat artística indubtable. I, malgrat tot, les seves obres no tenen cap connotació social. Els personatges són retratats al marge de les seves activitats professionals o polítiques. No es tracta d'acudits, sinó de simples representacions que representen i exageren característiques físiques dels personatges. És agut i irrespectuós, però no social. Per tant, les seves caricatures no constitueixen un material per a l'estudi sociològic de l'època, a diferència d'altres materials humorístics. Tot i que el catàleg ens ofereix breus descripcions dels personatges, avui en dia pràcticament desconeguts, la descripció als panells i al tríptic és molt breu. S'agrairia una major contextualització d'aquestes meravelloses caricatures.

 

Imatge de portada: retrat de Josep Xifré i Dawning