Josep Fontana era un referent per a historiadors de tot el món. Els seus manuals, com Introducció a l'estudi de la història,  eren lectura obligatòria a centres de diferents llocs del Planeta. De fet, no és estrany que es referissin amb ell amb el terme "savi", que avui en dia sona tan rar. Però a Catalunya, a més a més d'un referent en el que fa a la tècnica i mètodes d'investigació en el camp de la història, també era tot un referent moral, que es remuntava ja a la lluita antifranquista. De fet, molt sovint se'l citava com "el mestre Fontana" (un fet ben excepcional al món universitari actual). Avui molts han volgut plorar la pèrdua del seu magisteri.

A través de les xarxes socials molts historiadors han volgut deixar clara la pèrdua que suposa la mort de Fontana. Ho ha fet, per començar, Agustí Alcoberro, historiador i dirigent de l'ANC:

La UPF, a la que pertanyia Fontana, i la Universitat de Barcelona han volgut deixar clar la pèrdua que suposa la mort de l'eminent historiador:

Els polítics de diferents forces polítiques catalanistes i d'esquerra també han volgut mostrar el seu dol per la mort de l'eminent historiador. 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat que "el país perd una ment lúcida i un historiador de primer ordre".

 

El republicà Josep Maria Terricabras, ha volgut deixar clar la consideració de mestre que tenia Fontana:

David Fernández ha deixat clar el seu condol, i ha insistit que justament ara era "quan més el necessitàvem":

El Comissionat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, ha mostrat el seu condol:

Comissions Obreres de Catalunya ha usat Twitter per expressar la seva admiració pel personatge:

Miquel Iceta ha volgut deixar constància del seu pesar:

Però sens dubte el que potser ha fet la millor recomanació ha estat Dante-Fachín. Senzillament: "Llegiu-lo":

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat