Ja tenim aquí Nadal, i amb ell les copioses sobretaules dels interminables àpats festius. Tardes que, acabats els versets de la mainada, es poden fer eternes. Per fer una mica més suportables aquestes hores de tedi en què ens quedem adormits al sofà mentre el cunyat explica les prestacions del nou cotxe que s'ha comprat, us proposem 5 jocs de taula per pair millor els galets, la carn d'olla, els canelons, les neules i els torrons.

5 jocs de taula per pair els dinars de Nadal

1. Catan

catan en catala
Catan

El Monopoly modern, un clàssic contemporani que hauria d'estar a totes les cases. Si t'agraden els jocs de taula que combinen estratègia, negociació i diversió, t'encantarà Catan, el joc imprescindible per a tota la família. L'objectiu del Catan és construir carreteres, pobles i ciutats en una illa fictícia, mentre competeixes amb altres jugadors pels recursos i el territori. A diferència del referent amb què sempre se'l compara, el millor d'aquest joc creat el 1995 per l'alemany Klaus Teuber, és que les partides difícilment duren més de 45 minuts i el guanyador no se sap fins a l'últim moment. Publicat per primera vegada a Alemanya per Kosmos, Devir Iberia el publicà en versió catalana el setembre de 2010.

2. Carcassonne

joc carcassonne en catala
Carcassonne

Un altre clàssic modern. Carcassonne recrea la ciutat francesa de Carcassona i la seva regió, famosa per la seva incomparable fortificació medieval que envolta la part antiga de la vila. En un tauler que creix a mesura que el joc avança veuràs com, amb una remota semblança amb el dòmino, amb cada torn es va expandint un territori de ciutats, monestirs, prats i camins per on desplegaràs els teus seguidors cavallers, monjos, bandolers i grangers, estenent la teva influència per tota la regió i aconseguint així el màxim de punts per tal de guanyar la partida. Creat per Klaus-Jürgen Wrede (autor) i Doris Matthäus i Anne Pätzke (il·lustradores) va ser premiat com a joc de l'any el 2001. La versió en català fou publicada l'any 2011, també per Devir Iberia.

3. Dixit

joc de taula dixit
Dixit

Diuen que el Dixit és el joc per als qui no els agrada jugar. Potser aquest és el secret del seu èxit. T'imagines un joc amb unes il·lustracions artístiques genials, on has de ser igual d'imaginatiu per aconseguir que alguns, no tots, encertin, però no tots perdin? I si alhora has de ser tan estrateg per aconseguir els punts per guanyar? Dixit és un joc de taula per a tota la família on el jugador principal ha de fer servir la imaginació per suggerir un tema, paraules, frases o històries sobre la seva carta i els altres jugadors han d'intentar enganyar altres jugadors amb les seves pròpies cartes. Extraordinàriament divertit. Una vegada més, publicat en català per Devir Iberia.

4. Codi secret

Codi secret
Codi secret

El txec Vlaada Chvatil és un dels més rellevants creadors de jocs de taula. Sempre fent ús d'un estil ben peculiar, els seus jocs són considerats clàssics moderns incunables. Catàleg de creacions on destaca molt especialment Codi secret, joc que va sortir a la venda el 2015, però que en menys d'una dècada ja s'ha convertit en un supervendes. Al més pur estil party game, a Codi secret els jugadors, un mínim de dos i un màxim de vuit, es divideixen en dos equips i han de trobar els seus agents a partir d'un codi que consta d'una paraula i un número. La paraula fa referència a trets que agrupen les cartes de joc sota una característica comuna i el nombre a la quantitat de cartes que l'inclouen. Els companys d'equip han d'endevinar el codi secret triant les cartes correctes sense escollir les cartes que corresponen a l'equip contrari. En català, efectivament, publicat per Devir Iberia. 

5. Sèrie Sherlock

Sèrie Sherlock
Sèrie Sherlock

Últim, però no menys entretinguda: la Sèrie Sherlock dels catalans Josep Izquierdo i Martí Lucas, tàndem que ve ideant aventures des que es conegueren a la infància. El 2016 van rebre un encàrrec per a un sopar d'empresa i van creat un sistema de joc de recerca amb cartes. L'esdeveniment no es va arribar a concretar, però la idea es va convertir en el prototip del sistema Q, que amb el temps derivaria en la Sèrie Sherlock, una vintena de jocs de deducció cooperatius, en què has d'actuar com el mític detectiu creat per Arthur Conan Doyle.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!