La cadena pública israeliana Kan, encarregada de seleccionar al candidat d'Israel per a Eurovisió, modificarà la lletra de la cançó que envia al festival per a evitar que el país sigui desqualificat per la naturalesa "massa política" de la seva proposta per al certamen d'aquest 2024, que parla sobre els atacs de Hamàs del 7 d'octubre. La mesura s'ha pres després que el comitè que supervisa el Festival de la Cançó d'Eurovisió decidís desqualificar el tema presentat per Israel a causa de la seva "naturalesa política".

En el marc del programa israelià 'HaKokhav HaBa' ('La pròxima estrella') de la cadena pública Kan es va seleccionar fa dues setmanes a la cantant Eden Golan per representar Israel en el certamen Eurovisió 2024 amb la cançó 'October Rain', que fa referència a l'atac terrorista de Hamàs del passat 7 d'octubre en territori de l'Estat d'Israel, que va deixar 1.200 morts i 250 segrestats com a ostatges que després el grup islamista va portar i amagar en la Franja de Gaza.

Kan va expressar el seu desacord amb aquest canvi de lletra per rebaixar el to polític, però finalment ha decidit seguir el consell del president israelià, Isaac Herzog, qui la setmana passada va intercedir entre la cadena pública d'Israel i la Unió Europea de Radiodifusió (UER), l'organització que organitza el festival, per a evitar la disputa. "Crec que és important que Israel aparegui en Eurovisió, i això també és una declaració perquè hi ha enemics que intenten expulsar-nos de cada escenari", va afirmar Herzog la setmana passada.

Diumenge que ve se sabrà la cançó definitiva

Segons Kan, a la UER tampoc va agradar la cançó que va quedar segona en la preselecció, titulada "Dance Forever", sobre la massacre del mateix 7 d'octubre en el festival de música electrònica Nova, on Hamàs va matar a més de 360 persones. La corporació israeliana haurà de modificar les lletres de totes dues cançons i serà el Comitè de Supervisió d'Eurovisió qui triï la versió definitiva d'una de les dues cançons. Diumenge que ve, Kan emetrà un programa especial en el qual es revelarà finalment quina cançó i amb quina lletra Israel tindrà representació a Eurovisió.

Polèmica participació d'Israel al festival

La polèmica sobre la lletra de la cançó israeliana es produeix enmig de múltiples crides de representants polítics i de mitjans artístics europeus a la UER perquè veti la participació d'Israel en el concurs, a causa de la massacre que ha vingut perpetrant sobre població civil palestina a la Franja de Gaza des de fa ja 5 mesos, amb més de 32.000 morts i 2 milions de refugiats, com a resposta directa a l'atac de Hamàs. Alhora, nombroses activistes i usuaris de les xarxes socials han fet una crida a boicotejar Eurovisió i no veure el festival d'enguany per la participació d'Israel. L'entitat de radiodifusió europea ha respost que Eurovisió és un esdeveniment "apolític", un argument que també ha estat criticat en recordar-se la ràpida expulsió de Rússia després de la seva agressió militar contra Ucraïna en 2022.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!