Les autoritats israelianes comunicaven aquest diumenge a la nit la troballa de més de 250 cossos de joves en una zona propera a la Franja de Gaza. Es tracta, presumiblement, d'assistents a un festival que s'estava celebrant quan va començar l'ofensiva de Hamàs contra Israel. L'esdeveniment, que precisament s'anomenava Festival per la Pau, havia reunit centenars de joves israelians i també d'altres nacionalitats que van capturar amb els seus telèfons mòbils la caiguda de míssils procedents de Gaza i ho van difondre a les xarxes socials. Circulen molts vídeos per les xarxes socials, però n'hi ha un en concret que és la crònica gairebé exacta dels fets: a les imatges es pot veure des de l'alegria del festival, l'arribada dels míssils i els crits d'horror.

🔴 Guerra a Israel, DIRECTE | Última hora de Hamàs, conflicte amb Gaza i Palestina

Segons explica The Washington Post, els primers coets es van veure a trenc d'alba i els van sentir milers de joves que s'havien passat la nit ballant en un festival de música trance anunciat com un acte que celebrava “l’amistat, l’amor i la llibertat infinita”. D'entrada, alguns assistents no es van adonar dels coets, ja que la música estava posada molt forta, però ràpidament van veure que alguna cosa passava. 

El relat de l'horror

El vídeo que compartim el grava i protagonitza una noia que era al festival gaudint de la música amb amics, tal com es pot veure a l'inici de les imatges on ella es grava ballant al so de la música i amb una copa a la mà. Canvi de pla, la noia grava alguns dels assistents ajupits amb cara de confusió, alguna cosa està passant, però encara no tenen clar el què, el que semblen vigilants de seguretat indiquen als assistents que es moguin o bé que s'ajupin; encara no es percep gaire preocupació, més aviat confusió.

A partir del segon 00:40 ja es poden sentir els primers crits d'horror, la noia sembla que es posa dins un cotxe mentre davant seu es poden veure les primeres corredisses. Seguidament, se sent el primer tret i la jove surt del cotxe i comença a córrer, se senten crits de 'go, go', per indicar als assistents que marxin i es poden escoltar plors de diverses persones. Els trets d'armes van en augment i ja es pot observar com diverses persones fugen de pressa i s'ajupen i amaguen allà on poden. L'autora del vídeo plora desconsoladament i ensenya la cama d'un ferit de bala a qui li estan fent un torniquet per tallar l'hemorràgia, per les imatges no podem saber si es tracta d'ella o d'un altre dels assistents al festival. Els trets segueixen sonant i la gent segueix amagada. Aquí es talla la transmissió i, finalment, podem veure la protagonista gravant com ella mateixa ingressa en un hospital.

Tribe of Nova

El festival de música trance Tribe of Nova, prop del quibuts Reim, va ser dissabte un dels primers objectius dels militants de Hamàs, que van fer un atac sense precedents contra Israel. Segons Zaka, un grup d’emergència voluntària a Israel, ahir es van recuperar, pel cap baix, 260 cossos a l’esplanada del concert. A tot Israel, hi han mort 600 persones com a mínim. I encara hi ha desenes de desapareguts. El lloc on se celebrava el festival era a menys de cinc quilòmetres de la tanca que separa Israel de la Franja de Gaza. Als assistents a la festa els van demanar que no portessin armes de foc ni objectes punyents al recinte. De fet, segons explica The Washington Post, els assistents no van saber on se celebraria la festa fins al dia mateix de la festa. Als compradors de les entrades els havien donat només aquesta indicació: “El festival es farà en un indret natural poderós ple d’arbres, d’una bellesa impressionant i serà organitzat perquè hi estigueu còmodes, a una hora i un quart al sud de Tel-Aviv.”