Israel llançarà la seva llargament amenaçada ofensiva contra Rafah el mes que ve si Hamàs no ha alliberat els ostatges restants retinguts a Gaza abans de l'inici del Ramadà, ha dit Benny Gantz, membre del gabinet de guerra israelià.

"El món ho ha de saber, i els líders de Hamàs ho han de saber: si per al Ramadà els nostres ostatges no són a casa, els combats continuaran a tot arreu, inclosa la zona de Rafah", ha dit Gantz, un cap de l'Estat Major militar retirat, en una conferència de líders jueus nord-americans a diumenge a Jerusalem, segons l'Agence France-Presse.

Sense data límit per atacar Rafah

Gantz ha fet comentaris similars sobre un cronograma divendres, segons el Times of Israel, però, d'altra banda, el govern israelià no ha especificat prèviament una data límit per al seu planejat assalt a la ciutat on la majoria dels 1,7 milions de palestins desplaçats han buscat refugi. S'espera que el Ramadà, el mes sagrat musulmà, comenci el 10 de març.

Gantz ha afegit que es duria a terme una ofensiva de manera coordinada i en conversa amb nord-americans i egipcis per facilitar l'evacuació i "minimitzar al màxim les víctimes civils". Però encara no és clar on es poden reubicar de manera segura les persones a l'assetjada Franja de Gaza.

Els temors pels civils han portat governs estrangers i organitzacions d'ajuda a instar repetidament Israel a no entrar a Rafah, l'última ciutat important que no va ser envaïda per tropes terrestres durant els quatre mesos de guerra. Tot i la creixent pressió internacional, inclosa una crida directa del president nord-americà Joe Biden, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, insisteix que la guerra no es pot completar sense pressionar cap a Rafah.

Israel no atura les operacions a Gaza

Israel espera continuar les operacions militars a gran escala a Gaza durant les pròximes sis o vuit setmanes més mentre es prepara per muntar aquesta invasió terrestre o atac a Rafah, segons ha dit a Reuters quatre funcionaris familiaritzats amb l'estratègia. Els caps militars creuen que poden fer malbé significativament les capacitats restants de Hamàs en aquest temps, aplanant el camí per a un canvi a una fase de menor intensitat d'atacs aeris selectius i operacions de forces especials. Així ho afirmen dos funcionaris israelians i dos funcionaris regionals que van demanar a Reuters que romangués a l'anonimat per poder parlar lliurement.

Hi ha poques possibilitats que el govern de Benjamin Netanyahu pari atenció a les crítiques internacionals i suspengui un atac terrestre a Rafah, ha dit Avi Melamed, exfuncionari d'intel·ligència israelià i negociador a la primera i segona intifada o aixecament palestí en les dècades de 1980 i 2000. "Rafah és l'últim bastió del control de Hamàs i encara queden batallons a Rafah que Israel ha de desmantellar per aconseguir els seus objectius en aquesta guerra", ha exposat a Reuters.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!