L'artista Pep Duran ens mostra quatre dècades de fotocollage a l'exposició Papers d'ombra que acull l'espai Can Framis de la Fundació Vila Casas. Totes les obres que hi podràs veure, fins al 26 de maig, són inèdites i estan fetes d'antics decorats de paper que el creador ha anat treballant al llarg dels anys.

Fins al 26 de maig, pots visitar l'exposició Papers d'ombra de Pep Duran a l'espai Can Framis de la Fundació Vila Casas

L'exposició no només exposa els fotocollages, sinó que també converteix el museu en un escenari on el visitant trobarà obres que actuen com a escenes, diàlegs o monòlegs oberts. Aquesta mena d'atraccions que interpel·len al públic responen a l'ofici artístic de Duran: l'escenografia.

A més, Duran ha estat molt influenciat pel llenguatge cinematogràfic. En aquest sentit, podem veure l’exposició com un gran set de cinema mut en el qual els personatges es passegen com ombres pels decorats i l’espectador, amb una mirada activa, hi pot trobar analogies, històries amagades i personatges que es repeteixen. 

003 ©FotoGasull / Fundacio Vila Casas
©FotoGasull 

Pep Duran Esteva fa servir el collage per interpretar el món. Per a ell, la tècnica del collage és una partitura escènica que li serveix per construir a partir de fragments: restes de fotografies, papers, cartrons, fustes... Les seves creacions tenen una acusada i específica teatralitat on les imatges resultants són com un gran calidoscopi o palimpsest, que ell articula en funció de l’espai.

L'art de Pep Duran està molt influenciat pel seu ofici d'escenògraf i el cinema

Papers d’ombra neix d’una troballa. Tot va començar el 1979 quan Pep Duran va descobrir un conjunt de decorats de paper abandonats i apilats al Cercle Catòlic del barri de Gràcia, a Barcelona, mentre pintava amb Nina Pawlowsky imatges i ornamentacions sobre roba per a l’escenografia de La Bella Helena al Teatre Lliure.

"Allà arraconats, a l’ombra, per això el nom de l’exposició, vaig trobar tot de decorats de paper abandonats i me’ls vaig quedar". En aquell moment, va néixer la col·lecció de papers que l’ha acompanyat durant tots aquests anys i que s’ha encarregat d’anar engrossint. “Concebo tots aquests treballs de fotocollage com un palimpsest, en el sentit d’un procés d’enganxar, mirar, descansar, arrencar..., i no n’amago mai els errors: el llapis, els forats, etc".

Exposicio Pep Duran Fundacio Vila Casas ©FotoGasull
©FotoGasull

Pep Duran Esteva, entre la realitat i la ficció

Ha treballat des dels inicis de la seva trajectòria amb l’escenografia, una pràctica que li ha permès desenvolupar propostes i projectes centrats en una particular manera d’entendre la construcció, la representació i l’espai. La seva obra barreja i entrellaça el que és real i fictici per mitjà de la construcció de dispositius escènics.

Fins al 26 de maig, tens temps de visitar Papers d’ombra a l'espai Can Framis de la Fundació Vila Casas.