El publicista Ildefonso García-Serena torna al món de la literatura amb El hijo del doctorla historia del fill d'uns exiliats a l'Amèrica Llatina, una novel·la històrica a través de la qual s'explora el drama de l'emigració. Un tema que García-Serena coneix molt bé, perquè ell mateix va néixer a Buenos Aires, el 1949, fill de pares republicans. El llibre estrena la col·lecció de narrativa de l'editorial Vegueta.

La desaparició de l'avi

La història comença amb la misteriosa desaparició d'un agricultor a l'Alt Aragó, terra d'origen de García-Serena. Sense rebre mai més notícies seves, se'l donarà per mort. 100 anys després, un dels seus descendents investiga el misteri familiar no resolt i va fent una recerca completa sobre la seva nissaga. Basada en fets reals, aquest segons la seva editora, Eva Moll de Alba, és un "relat dens", un llibre "necessari". La novel·la, segons Moll, és un viatge que dura tot un segle i que és el recorregut d'una família "que podria ser la de qualsevol de nosaltres".

De la publicitat a la novel·la

Després de tant de temps escrivint històries en dues línies, treballant com a publicitari, García-Serena ha sentit la necessitat de dedicar-se a una història de forma tan extensa com fos necessai. L'autor ha assegurat que ell no és el fill del doctor, protagonista de l'obra, però sí que reconeix que els personatges que presenta "li són familiars" i són "com milers i milers d'espanyols que van passar per les mateixes circumstàncies".

Una nova col·lecció

Vegueta Narrativa, la col·lecció que estrena El hijo del doctor, vol recuperar autors contemporanis, de diferents sensibilitats, però sempre amb "una mirada intel·ligent i amb qualitat literària", segons l'editora. Acompanya al llibre de García-Serena, obrint la col·lecció, Corazones vacíos, de Juli Zeh, un thriller polític que se situa en una complexa Alemanya del futur i que ha estat un èxit de vendes al seu país. Per als propers mesos s'ha previst la publicació d'El final del que partimos, de Megan Hunter, Kraft, de Jonas Lüscher i Un campo de peras, de Nana Ekvtimishvili. Paral·lelament, Vegueta continuarà publicant obres infantils i de poesia, dos camps en què ja és una editorial consolidada.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat