L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha lliurat avui, dimarts 30 d’abril, els Premis Sant Jordi 2019, corresponents al LXXXVIII Cartell de premis i de borses d’estudi, que distingeixen obres i investigadors en tots els àmbits de la ciència i de la cultura catalanes. En total, enguany s’han lliurat més de mig centenar de guardons, per un import de més de 142.000 euros, al quals s’hi havien presentat 254 candidatures. L’acte ha estat presidit per Joandomènec Ros, president de l’IEC, juntament amb Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, acompanyats del Equip de Govern de l’IECPuigneró ha afirmat que "aquests premis reconeixen els millors treballs de recerca científica i acadèmica dels Països Catalans, uns premis que demostren que l’IEC ha esdevingut un gran i, alhora, indispensable instrument de construcció de país".

Els grans premis

El Premi Prat de la Riba de l'IEC ha estat per a una obra col·lectiva impulsada per l'Institut Català d'Ornitologia, la UB, l'Ajuntament de Barcelona i el Zoo: l'Atles dels ocells nidificants de Barcelona, que després d'anys de treball de camp ha documentat 83 espècies diferents. Per segona vegada s'han ofert els premis "Creu Cases, dones per canviar el món", que premien a dones que hagin tingut impacte en l'àmbit de la tecnologia. Enguany ha recaigut en la modalitat individual en Carmen Mur i en la modalitat col·lectiva al grup de treball Young IT Girls. El premi Rafael Patxot, dedicat a l'estudi d'aquest personatge i la seva obra. ha recaigut en Albert Rumbo i Soler. Les seccions de l'IEC i les societats filials també han ofert una quarentena de guardons (i una desena han quedat deserts).

Uns guardons veterans

Els premis Sant Jordi van ser instituïts el 1914 i pretenen promoure la recerca científica, l’alta cultura i la llengua catalana. Als premis principals cada cop se li han anat sumant més guardons i borses atorgats per les seccions i les filials de l'IEC. Cobreixen camps ben diversos, des de les matemàtiques fins a la literatura catalana, passant pels estudis bascos, la biologia o la innovació alimentària. L'IEC ha publicat la llista completa dels guardonats.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat