L’Auditori de Barcelona va viure dijous una nit de record i vindicació del rock català. Una quinzena de músics de nova fornada han retut homenatge a tota aquella escena en un espectacle centrat en les cançons més recordades incloent-hi, és clar, les que van sonar en el multitudinari concert del 1991 al Palau Sant Jordi, ara fa 25 anys. Alguns dels artífexs d’aquell període de la història de la música popular catalana seien a la grada, mentre els seus fills musicals –díscols, molts d’ells– han entonat els seus vells èxits. Això sí, passats pel seu sedàs i amb una banda d'altura que els ha fet sonar renovats.

La sala gran de l’Auditori ha rememorat aquesta nit tota una època amb l’espectacle musical 25 anys de rock català. A proposta del Grup Enderrock –encarregat de la direcció artística– l’equipament ha produït i acollit un concert en què han participat una quinzena de músics del país, convocats per recordar els vells hits d’aquella escena musical.

I posats a reviure temps passats, l’espectacle ha ‘connectat’ amb l’històric programa musical Catacrac, de Catalunya Ràdio, conduït durant el boom del rock català per Sílvia Tarragona i Xavier Abad. Una pantalla gegant mostrava un Abad –enregistrat– introduint des de l’estudi les cançons del concert. A l’escenari, una banda de músics contrastats (Xavi Lloses, Santi Careta, Oriol Roca, Jordi Casadesús i David Soler) obeïa el locutor, i sostenia l’espectacle, mentre anaven entrant i sortint els cantants convidats.

Repertori ampli

Arnau Tordera (Obeses) fent seva "Envia’m un àngel", de Sau; Ernest Crusats duent a la seva tessitura la divertida "Tinc set de tu" (Lax’n’Busto); Carles Sanjosé (Sanjosex) interpretant amb sobrietat el "Si véns" (Ja t’ho diré); i Joan Colomo divertint-se sobre el "Brindis" de Brams, han estat algunes de les sorpreses de la nit.

El repertori de cançons ha abraçat diverses bandes d’aquella època, més enllà dels quatre del Sant Jordi (Sopa de Cabra, Sau, Els Pets i Sangtraït). Així, s’han recordat també temes de Lax’n’Busto, n’Gai n’Gai, Ja T’ho Diré, Bars, Whyskin’s, Duble Buble o Kitsch.

El cert és que la suma del registre propi de cada un dels artistes convidats i els arranjaments creats per la banda han transmès un aire renovat a les cançons. Així, ha estat més un exercici d’homenatge i vindicació musical d’aquelles composicions que no pas una interpretació nostàlgica.

Traca final

Ha estat així fins i tot en la traca final del concert, dedicada ara sí als protagonistes del cèlebre concert del 1991: Roger Mas ha interpretat "El boig de la ciutat" (Sopa de Cabra), Joan Colomo ha entonat "El vol de l’home ocell" (Sangtraït), Mazoni ha cantat –i saltat– el "S’ha acabat" d’Els Pets, i ha acomiadat el cantant de Teràpia de Shock amb el clàssic entre clàssics del rock català, "Boig per tu", de Sau.

El llistat d’artistes participants el formaven Roger Mas, Ernest Cusats, Joana Serrat, Copa Lotus, Joan Colomo, Adrià Salas, Núria Graham, Josep Montero, Arnau Tordera, Joan Dausà, Trau, Sanjosex, Mazoni i Ferran Massagú.

Els Gerard Quintana, Lluís Gavaldà, Pep Sala i la resta de veus del rock català no han pujat a l’escenari aquesta nit (alguns han enregistrat una salutació que s’ha projectat a la pantalla). Per bé que se’ls va convidar a fer-ho, no han volgut ser els protagonistes del concert. Alguns, però, seien entre el públic, com Cris Juanico, el mateix Quintana, Duble Buble i dos components de Sangtraït.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat