El grup Focus ha presentat avui, al Teatre Goya, la temporada 2019/20 amb la satisfacció de la bona marxa de la temporada passada (especialment satisfactòria per la recuperació després de davallada massiva d'espectadors produïda per la inestabilitat política el 2017). Més de 350.000 entrades venudes, amb un fort increment d'espectadors i també d'ingressos per taquillatge, legitimen un model teatral d'èxit que es vol perllongar aquest any, amb 43 nous espectacles programats (amb 12 produccions i 6 coproduccions), amb 1.400 funcions. Daniel Martínez de Obregón, director del grup Focus ha anunciat una "Contraofensiva cultural per tornar a posar la cultura al lloc que li correspon". En la pràctica, la combinació d'algunes obres per al gran públic, algunes d'elles amb línies molt comercials, als teatres més grans, amb apostes més arriscades, especialment a La Villarroel.

Casa de les Nines David Ruano

Casa de les nines. Foto: David Ruano.

El retorn de Sílvia Munt en la direcció i d'Espert al Romea

El Romea passa a ser dirigit per Josep Maria Pou, qui ha apostat perquè el Romea es converteixi en la porta d'entrada per a nous públics. Per això apostarà molt pel teatre escolar i pel teatre familiar. Obre temporada (ja) amb una perllongació de l'aclamada La casa de nines, 20 anys després amb direcció de Sílvia Munt (qui repetirà escenari com a directora a la primavera amb Eva contra Eva, de Pau Miró, una obra inspirada en la pel·lícula Eva al desnudo). S'anuncia com una versió molt enriquidora del clàssic que va fer Ibsen i ha estat l'espectacle més vist del grup la darrera temporada. A la tardor, Josep Maria Pou encarnarà Ciceró a l'obra Viejo amigo Cicerón, d'Ernesto Caballero, dirigida per Mario Gas. Pel Nadal estarà als escenaris el gran èxit Jerusalem, amb direcció de Julio Manrique. Al gener, Lluís Pasqual, després de la polèmica que es va saldar amb la seva sortida del Lliure, tornarà a estar present als escenaris barcelonins com a director de Romancero gitano, que comptarà amb la participació de Núria Espert, que després de 30 anys torna als escenaris del Romea. I del gener al març es podrà veure Cobertura, d'Alejo Levis i Bruno Oro (aquest darrer actuarà amb la seva parella artística de Vinagre, Clara Segura). La temporada acabarà amb Shakespeare, però no s'ha acabat de concretar en què consistirà. Es reserva la sorpresa per a més endavant.

A.K.A. Roser Blanch

A.K.A. Foto: Roser Blanch.

Molt teatre, del més arriscat

La Villarroel aposta per una programació més arriscada, de teatre contemporani, local i internacional. Tania Brenlle, directora de la sala, ha afirmat que s'ha buscat històries implantades a la contemporaneïtat, que toquin de prop a la gent. "Volem que els espectadors en acabar la sessió s'enduguin l'espectacle a casa per continuar pensant-hi" explica Brenlle, que no oculta la seva voluntat de competir amb l'addicció dels joves a les pantalles. Seran obres que no s'allargaran moltes setmanes, i per això es podran fer 17 espectacles (a més a més dels inclosos al Grec). Obrirà temporada amb Vaselina, de Gabriele di Luca, amb direcció de Sergi Belbel. Pau Miró també estarà present a la sala de l'Eixample amb Una història real, una obra de la que és autor i que dirigirà personalment. Al gener serà el torn per a una comèdia de David Greig, que compta amb música amb directe, però que ni és ni vol ser un musical: Aquella nit (una obra de teatre amb cançons). Per la primavera, es presentarà La gavina, el clàssic de Txèkhov, amb direcció d'Àlex Rigola. La temporada continuarà amb Nenes i nens, de Dennis Kelly, dirigida per Joel Joan. Però també hi haurà obres més arriscades com la multipremiada A.K.A. eo Quema la memoria, l'espectacle creat i interpretat per Paula Bonet i Ramón Rodríguez.

NEnes i Nens David Ruano

Nenes i nens. Foto: David Ruano.

El genocidi al Goya

El Teatre Goya estarà reservat a l'autoria contemporània amb un públic més majoritari. Obrirà amb les Cinco horas con Mario, de Delibes, amb direcció de Josefina Molina,, una obra imprescindible del teatre espanyol del segle XX.Continuarà amb La dona del 600, de Pere Riera, amb Mercè Sampietro i Àngels Gonyalons. Del desembre al març torna una obra que l'any passat va despertar grans polèmiques, per la seva banalització del genocidi jueu: Escape room, de Joel Joan, qui s'ha defensat tot argumentant que l'espectacle va ser un gran èxit durant el curs passat. #Puertas abiertas, l'obra d'Emma Riverola amb direcció d'Abel Folk, arriba al Goya al maig amb Cayetana Guillén-Cuervo i Ayoub El-Hilali. I tanca temporada T de Teatre amb Delicades, d'Alfredo Sanzol.

Jerusalem David Ruano

Jerusalem. Foto: David Ruano.

Rialles al Condal

Pel que fa al Condal, hi ha una aposta clara per la comèdia, amb el nucli familiar com a epicentre. El seu director, Daniel Anglés, ha afirmat que volien apostar per l'humor en uns momenst de grans conflictes. Al setembre serà el torn dels Lunnis, sota la direcció d'un transformat Mag Lari: seran uns molt especials Lunnis de leyenda Superstar ¡En vivo! Durant l'hivern Joan Pera protagonitzarà una versió d'El pare de la núvia, amb direcció de Joel Joan. I pel Nadal hi haurà un espectacle ad hocFins als... Nadals, un espectacle musical amb aires de cabaret que dona la versió més gamberra de la festa. Es tancarà temporada amb una comèdia sobre les noves tecnologies que és un èxit mundial: Perfectes desconeguts, de Paolo Genovese amb direcció de Daniel Guzmán.

Musicals i publicacions

Focus ha anunciat que, davant la capacitat de producció de musicals demostrada pel grup, han decidit apostar per la producció d'espectacles d'aquest gènere amb la iniciativa Onyric. Han afirmat que les seves produccions es posaran a disposició de qualsevol sala, i no s'oferiran especialment al Condal, com es feia fins ara. Un dels espectacles que s'estan acabant de preparar és Golfus de Roma. Focus ha presentat també una nova publicació, Pre-ocupaciones, que porta Fèlix Riera i que compta en el seu primer número, dedicat al plaer, amb col·laboradors de luxe com Carme Riera, Rafael Argullol, Michel Tournier o Pedro Azara.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat