El Texas, durant anys, dècades, va ser un dels més emblemàtics cinemes de barri de Barcelona. Quan la majoria de sales es limitaven a passar estrenes, el Texas seguia acollint dobles sessions i es convertia en refugi de jubilats i d'estudiants fent campana. Va ser un dels darrers cinemes de reestrena barcelonins en "caure" i transformar-se en multisales. I, malgrat tot, continua amb unes certes aspiracions a cinema de barri. I avui, a les 10 de la nit, fidel a la seva tradició, vol retre un homenatge a Gato Pérez, el catalano-argentí que va convertir-se en un dels músics més emblemàtics del barri.

Els 66 que el Gato mai no complirà

Ara el Gato Pérez compliria 66 anys. Però va morir a Catalunya, el 1990, amb 49 anys. Xavier Patricio Pérez Álvarez va néixer el 1951 a Buenos Aires. Als 15 anys va desplaçar-se a Barcelona. I des de ben jove va dedicar-se a la música. Va experimentar amb diferents estils, com el country rock o el jazz rock, però va ser la rumba catalana la que el va fer més famós. Quan el Gato va començar a dedicar-se a la rumba, aquesta experimentava un boom, però en Gato Pérez es va desmarcar dels corrents més comercials. Coneixedor de molts estils musicals, aquest músic va dignificar la rumba, donant-li una nova musicalitat i un discurs més ric i complex. Entre les seves cançons més destacades hi ha Todos los gatos son pardos o Gitanitos y morenos.

La festa

El 1986 Gato Pérez va col·laborar amb el cineasta Ventura Pons en la banda sonora de la pel·lícula La rossa del bar. I el 2002 Ventura Pons va voler homenatjar el cantant mort amb un documental musicat, El gran Gato. En aquest film hi van col·laborar nombrosos músics, de la talla de Luis Eduardo Aute, Sisa, Maria del Mar Bonet, Lucrecia, Martirio... I, evidentment, la rumba gitana de Sabor de Gràcia. Aquesta nit els Texas projectaran aquesta pel·lícula, amb l'assistència de la filla del Gato Pérez i de Ventura Pons, que presentarà el documental. I a partir de divendres, es projectarà durant tota la setmana.

Homenatge també a Flavià

L'acte també vol ser un homenatge a l'humorista Carles Flavià, recentment mort. En l'homenatge al Gato Pérez s'hi projectarà una conversa entre Sisa i Flavià sobre el Gato Pérez. Per acabar la sessió, s'oferirà una cervesa als presents. El Gato Pérez, "pensador de barra de bar" i Carles Flavià, incansable animador de la nit barcelonina, segur que n'estarien contents.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat