Gambit de Dama va ser una de les sèries més reeixides del 2020. La producció de Netflix, inspirada en la novel·la homònima de Walter Tevis, explica la història de Beth Harmon, una noia òrfena que es converteix en un prodigi dels escacs i aspira a convertir-se en la millor jugadora del món.

La sensibilitat de l'obra de Scott Frank i la magistral interpretació d'Anya Taylor-Joy van convertir Gambit de Dama en la minisèrie més vista de la plataforma durant l'any 2020, amb 62 milions d'usuaris durant els primers 28 dies des de la seva estrena. A més, la producció es va posicionar al top 10 de 92 països i a la posició número 1 en 63 països.

El que la gran majoria d'espectadors de la sèrie no sabien, però, és que l'obra amaga una curiositat molt singular: l'orfenat on la jove Beth descobreix els escacs és, en realitat, un castell alemany que va ser ocupat pels nazis.

Al segon 0:42 es pot veure la construcció.

El Times of Israel ha identificat l'edifici, que a la trama representa que és un orfenat situat al Kentucky de la dècada 1960. Gràcies a les instantànies de Felipe Tofani, un fotògraf que ha resseguit les localitzacions de la sèrie, el rotatiu israelià ha pogut explicar la història del castell, una construcció d'estil neorenaixentista situada a prop de l'aeroport de Brandenburg, a Berlín.

El castell, anomenat Schloss Schulzendorf, va ser construït el 1889 per Moritz Israel, qui més tard el va regalar al seu fill Richard, veterà de la Primera Guerra Mundial, i a l'esposa del primogènit, Bianca Cohn. La parella hi va viure durant tres dècades, fins al 1939, quan el marit va ser desposseït de l'edifici, primer, i enviat a Theresienstadt, un camp de concentració on va morir el 1943.

El bastiment no tornaria a ser de la família fins el 1993, quatre anys després de la caiguda del mur de Berlín, però tot i així actualment està abandonat i en un estat decadent. De fet, els especialistes de Gambit de Dama van haver de recórrer a la tecnologia CGI per reconstruir-ne o polir algunes parts de la façana exterior.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat