Les dones continuen estan en minoria al món del cinema i el 3D. Per enfrontar aquest problema, i per tractar de revertir aquesta situació, s'han organitzat les FX Woman Talks, que tindran lloc, per segona vegada, aquest dimarts, 17 de setembre, al matí, al Poblenou, al carrer Àvila 41. Les ponents seran dones que han triomfat en aquest món, com l'actriu Assumpta Serna o la directora Laura Jou, i que explicaran la seva experiència en aquest camp. També hi haurà representants dels col·lectius Gaming Ladies i Mujeres de la Industria de Animación, que tracten de combatre la discriminació de les dones al seu sector.  Dins d'aquestes jornades també s'atorgaran unes beques destinades a fomentar l'equitat en el món de l'audiovisual i el 3D. El programa es pot consultar per internet. L'assistència és gratuïta, però cal registrar-s'hi prèviament.

Menys dones

Les dones estan lluny de la paritat al món audiovisual. No només és que les actrius famoses cobrin menys que els seus homòlegs masculins, ni que els papers que els estan reservats estiguin sistemàticament sexualitzats. El problema va més lluny: hi ha un nombre molt petit de dones que es dediquin professionalment al món del cinema, del videojoc, de l'animació... Hi ha poques directores, hi ha poques càmeres, hi ha poques creadores d'animació, hi ha poques creadores de videojocs... Això ho saben bé a la FX Animation Barcelona 3D & Film School, una escola especialitzada en la indústria audiovisual (direcció de cinema, fotografia, guió, postproducció, videojocs, efectes visuals...): tan sols té un 20 o 30% de dones entre els seus alumnes (o menys, fins i tot, en alguna especialitat, com els videojocs, que són encara a hores d'ara un reducte masculí). Fàtima Vilà, CEO de l'escola, apunta que aquesta manca de paritat acaba essent molt perjudicial, perquè els productes generats per una indústria controlada bàsicament per homes continua generant missatges que deixen les dones en posicions secundàries.

Renúncia

Vilà creu que la renúncia de les dones a treballar al sector té arrels històriques: les dones són reàcies a incorporar-se a certes carreres tècniques, i a més a més, al món del cinema hi ha dificultats per conciliar la vida professional i la familiar, i moltes dones acaben per renunciar-hi. La inestabilitat del sector tampoc ajuda a motivar les dones, que ben sovint prefereixen feines més estables. A desgrat de tot, Fàtima Vilà les anima a dedicar-se a aquest sector: "Són sectors en creixement (fins i tot el cinema, que torna a créixer amb les plataformes). Hi ha moltíssima feina. Hi ha professions molt ben pagades i amb molt de futur... ". I n'està molt segura que les dones poden fer-ho molt bé: "en som capaces; podem donar el nivell", assegura. Per promoure les dones dins el sector l'escola FX ofereix les beques MujereX amb la col·laboració d'HP i Tangram, destinades a dones que vulguin estudiar en aquest centre.