Fundación Palarq ha consolidat la seva faceta divulgativa amb la difusió de continguts sobre arqueologia i paleontologia humana a través de les seves plataformes digitals que, en l'actualitat, assoleixen els dos milions de reproduccions mensuals.

L'entitat cultural, la finalitat de la qual és donar suport als equips espanyols en aquestes disciplines, va ampliar el seu camp d'activitat cap al vessant divulgatiu, creant diferents projectes, en col·laboració amb referents, personatges influents en l'àmbit social media i a través d'aliances amb 'partners' editorials, com a Grup RBA, per a la producció de continguts sobre arqueologia i paleontologia humana per apropar ambdues disciplines al públic general.

Segons la directora de Fundació Palarq, Carolina Bähr, "vam creure que era el moment de fer un pas més i obrir un front nou que ens permetés donar a conèixer aquestes disciplines entre el públic general mitjançant formats dinàmics multimèdia, que són innovadors en el nostre àmbit i que connecten amb la gent jove".

Amb aquest objectiu, es van crear i en van potenciar nous canals de comunicació en l'entorn social media com Tik Tok, Twitter, Instagram i YouTube, així com en plataformes de difusió digital, a través de continguts en format pòdcast. Tots aquests canals s'han sumat a l'entorn web, en el qual poden trobar-se tots els continguts generats fins ara.

En aquest context s'han desenvolupat quatre projectes: les càpsules sobre evolució humana, protagonitzades pel prestigiós arqueòleg Eudald Carbonell; els vídeos dels 'youtubers' El Pakozoico i JJ Priego sobre arqueologia i paleontologia humana; els podcasts sobre Arqueologia i Paleontologia humana de National Geographic i les Masterclass de Fundación Palarq, que es van engegar en el context de la pandèmia.

Formats innovadors

Des de les Masterclass que van donar el tret de sortida, el projecte de divulgació de Fundación Palarq ha adquirit una dimensió molt rellevant dins de l'acció de la fundació, en un període curt de temps.

Amb aquest primer projecte de divulgació online, diferents investigadors al capdavant dels principals projectes arqueopaleontològics liderats des d'Espanya van impartir classes magistrals en sessions de vídeo online. Amb aquesta iniciativa, Fundación Palarq va donar resposta a la necessitat de promoure continguts divulgatius que aportessin informació cultural accessible durant el confinament.

Amb les 'Càpsules de l'evolució' Fundación Palarq es va proposar de resoldre els dubtes i els reptes que planteja la nostra evolució, donant resposta a aquelles qüestions que qualsevol de nosaltres pot plantejar-se entorn d'aquesta disciplina; tot això, de la mà del prestigiós doctor Eudald Carbonell, protagonista dels vídeos en els quals donaven respostes clares i concises, en un llenguatge pròxim i amb un contingut molt assequible per a l'audiència.

L'entrada a les grans plataformes de difusió es va produir amb la creació de dos projectes disruptius per a la Fundació: els pòdcasts d'àudio produïts en col·laboració amb National Geographic i les peces de vídeo de Youtube a càrrec de youtubers especialitzats en continguts divulgatius.

"Desenterrant el passat" en col·laboració amb National Geographic, es desenvolupen episodis enfocats a explicar, en primera persona, la tasca que duen a terme els investigadors sobre el terreny, prenent com a referència excavacions i jaciments de tot el planeta en els quals col·labora Fundación Palarq. Aquest pòdcast quinzenal acumula més d'un milió de reproduccions amb 40 episodis publicats i l'arrencada de la seva sisena temporada serà divendres 17 de març.

Mitjançant un format més fresc i dinàmic i amb un to directe i informal, però sense perdre rigor, es van desenvolupar els vídeos protagonitzats pels youtubers El Pakozoico i JJ Priego, experts divulgadors en diferents temes sobre història, arqueologia i paleontologia. Amb els seus vídeos i shorts expliquen emocionants curiositats del nostre passat com a espècie, amb uns resultats que confirmen el gran interès que han despertat: 30.000 subscriptors al canal.

Tik tok, xarxa social oberta el 2021, ja genera una mitjana de 900.000 visualitzacions i col·loca a la Fundación Palarq com a referent en la divulgació de l'arqueologia i paleontologia humana online tant a nivell nacional com internacional doncs, a part d'Espanya, la meitat de l'audiència del canal pertany a països com Mèxic, Xile, Argentina o Estats Units.