La col·lecció Narrativas Históricas, d'EDHASA, que enguany arriba als 40 anys, és la principal col·lecció de novel·la històrica de l'Estat espanyol. Ara ha volgut revitalitzar-se amb la convocatòria del premi Narrativas Históricas, que ha nascut amb gran impuls: s'hi han presentat 414 manuscrits. El guanyador de la convocatòria ha estat Francisco Narla (Francisco Javier Fernández Vázquez), amb Laín, el bastardo, una novel·la l'acció de la qual es desenvolupa al segle XIII. El 5 de març arribarà a les llibreries.

L'aventura comença per Narla

Laín, el protagonista de la novel·la, és un personatge excepcional, que sortint de Galícia arriba fins al Karakorum. Però el mateix Narla afirma ésser un aventurer: és pilot de Vueling, tirador amb arc i ha fet de pilot de proves. "Volar és una de les meves grans passions"; assegura Narla, qui explica que Saint-Exupery el va marcar profundament i que és el responsable que ara sigui escriptor i pilot. Es defineix com a lector voraç, i gran amic dels llibres, afirma que el seu és un "retorn a casa", perquè havia llegit molts dels llibres de la col·lecció "Narrativas Históricas" des de la seva joventut i ara ha pogut publicar en aquesta col·lecció d'Edhasa que per a ell era mítica. Narla havia anticipat el suïcidi del pilot de Germanwings amb una novel·la, Caja negra, que es va publicar cinc anys abans dels fets. Assegura que se li va ocórrer quan pensava què era el pitjor que podia succeir en un avió en ple vol, i va arribar a la conclusió que el pitjor és que l'avió fos pilotat per un boig.

Una trama de llarg recorregut

El pare del protagonista de Laín mor a les Croades, i Laín, expulsat de la casa paterna, emprendrà un llarg viatge que el portarà fins a mons desconeguts. A través d'aquest episodi, Narla explica episodis poc coneguts de la història medieval: la participació espanyola a les Croades; les activitats de la secta dels hashshashin (nizarites), especialitzada en l'assassinat polític; la part més tèrbola de la història dels templaris, especialitzats en vendre relíquies falses... Narla reconeix que en la seva obra hi ha l'empremta del best-seller El metge, de Noah Gordon, tot i que afirma que en certs aspectes la seva obra és molt diferent de la de Gordon. El protagonista de Laín és un falconer, i la falconeria juga un paper clau en l'obra. Narla afirma que aquest element, en bona part, és derivat de la seva admiració per Miguel Delibes i per l'admiració que li va generar el veure la pràctica de la falconeria als deserts d'Aràbia. Però, a desgrat de tot, Narla afirma que el més important és que la seva història manté, avui tota la seva vigència, perquè parla de sexe, d'amor, de venjança i de connexió entre pare i fill, una història universal, i que tenia validesa al segle XIII, però la continua tenint al segle XXI.