El periodista Raül Garcia i Aranzueque publica a l'editorial Gregal la seva primera novel·la, Fora de registre. Un llibre que se situa en els anys d'inici de la dura crisi econòmica, però que reflecteix una crisi que és molt més que la purament monetària. El protagonista, l'Andreu, un càrrec mitjà d'una empresa d'impressió, es veu afectat per un problema sentimental que li obligarà a plantejar-se tota la seva escala de valors. El seu món s'enfonsa i haurà de prendre decisions que mai no s'hauria imaginat.

El microcosmos del taller

Upstairs, Downstairs (Arriba y abajo en la traducció de TVE) era una mítica sèrie britànica que relatava la vida dels habitants d'una mansió anglesa a principis de segle XX, i on es contrastava de forma continuada la vida dels aristòcrates que vivien als pisos superiors amb la del servei, instal·lat als soterranis. De la mateixa manera, Raül Garcia retrata un món laboral en què els que els oficinistes, que treballen a la part superior de l'edifici de la impremta, tenen un contacte mínim amb els treballadors del taller, que estan a sota seu, en un espai impregnat d'olor a tinta. L'Andreu, per formació i per família, pertany al món "de dalt", i només el fet d'entrar en contacte amb el món "de baix" suposa trencar amb els principis tàcits de la cultura laboral catalana. A més a més, el món de dalt que retrata Garcia i Aranzueque és un món encarcarat, buit, sense substància i sotmès a un règim de terror per part del cap, que no sempre és tan competent com se'l suposa. Raül Garcia aconsegueix a la seva novel·la recrear de forma obsessiva el món rutinari del quadre d'un polígon industrial.

Les Catalunyes

L'altre eix de Fora de registre és la fascinació que sent el protagonista, procedent d'una família de classe mitjana del barri de Sant Andreu, envers una de les treballadores de la seva empresa: de la perifèria de l'àrea metropolitana, de família immigrada, del Reial Madrid, sense estudis... L'Andreu tindrà greus problemes per saltar les barreres dels prejudicis i de les convencions socials per intentar apropar-se a ella. El seu entorn tampoc serà favorable a una relació que sembla que vagi a trencar totes les expectatives posades en ell. Raül García descriu una Catalunya burgesa que està molt lluny de la pretesa obertura i cosmopolitisme que s'atribueix.

Somnis curts

El llibre de Raül Garcia no és un cant a l'aurea mediocritas, al fet de no destacar i viure una vida feliç i relaxada sense sortir-se de mare. Tot el contrari: pretèn posar de manifest la necessitat de trencar amb el món en què has nascut, d'obrir-se a nous horitzons, d'apostar per coses noves en tots els aspectes... Ara bé, que ningú esperi que el protagonista, en un rampell, marxi a l'Antàrtida, agafi un kalàixnikov i es llanci a les barricades, o digui que va a buscar tabac i desaparegui per sempre. Fora de registre és un llibre sobre un món, el nostre, petit, amb somnis curts, amb fantasies limitades... Un món amb el que qualsevol lector pot sentir-se identificat.