Els foguerons de Sa Pobla no han faltat a la cita i per 26è any han escalfat una dotzena de places i carrers de la Vila de Gràcia de Barcelona. La cultura popular i la gastronomia de Mallorca han desembarcat un cop més per celebrar la festivitat de Sant Antoni a la Festa Major d'Hivern de Gràcia. L'encesa dels foguerons, enguany d'actualitat política amb algun número 155 entre les branques i les fustes, ha donat el tret de sortida a la festa, que ha aplegat centenars de graciencs, barcelonins i turistes, especialment a les concorregudes places de la Virreina i del Diamant. "Fa 26 anys que celebrem la festa de Sant Antoni de Sa Pobla en versió gracienca. Es tracta d'un agermanament que ens permet mantenir, comparar i compartir allò que ens apropa més enllà de la llengua i de la cultura: el fet quotidià", ha assenyalat Emeteri Frago, president de l'associació 'El Cargol Graciós', organitzadors de la festivitat.

"Aquí es tracta de trobar-nos, menjar junts, cantar glosses, tocar la simbomba i escoltar els xeremiers", ha enumerat Frago. "Amb això intentem enfortir els nostres llaços de comunicació i de relació. Sobretot perquè hi ha molt camí per fer junts i construir projectes culturals i de ciutadania al voltant de la Mediterrània i del foc", ha assegurat el president de l'associació 'El Cargol Graciós'. A més a més, a la plaça del Diamant també s'ha fet un tast gastronòmic de diversos productes mallorquins.

Any 1992: Origen dels foguerons a Gràcia

El mallorquí Antoni Torrens va proposar el 1992 d'encendre un fogueró a la plaça del Diamant perquè els seus fills, que estudiaven a Barcelona, visquessin la festivitat de Sant Antoni com a la seva natal Sa Pobla. El gest va agradar i arrelar entre els graciencs, que des d'aleshores han incorporat aquesta tradició a les celebracions de la Vila en un acte de germanor amb la població mallorquina. Amb el pas del temps aquella foguera solitària s'ha convertit en foguerons a dotze indrets de la Vila de Gràcia (9 carrers i 3 places —enguany com a gran novetat l'emblemàtica plaça del Sol—) que s'encarreguen d'il·luminar i donar caliu a la sempre freda nit del darrer dissabte del mes de gener. Com a agraïment i reconeixement, Torrens va obtenir la Medalla d'Honor de la Ciutat de Barcelona el 1997.