Aquest dissabte és Sant Ponç, patró d'herbolaris i apicultors, i com és tradició, al carrer Hospital i a la plaça Sant Agustí, al districte de Ciutat Vella, s'hi instal·laran, durant tot el dia, de 9h a 21h, parades de venda d'herbes, confitures, mels, dolços i regalèssia. A d'altres punts de Barcelona també hi haurà d'altres fires de Sant Ponç, tot i que no tan grans, com la de la plaça Mañé i Flaquer, al barri del Farró, o la de la plaça Bella Dorita, al davant d'El Molino, al Poble-sec.

La mel, protagonista

En els darrers anys la fira de Sant Ponç ha experimentat una revitalització. I cada cop adquireix més importància la mel. L'Associació d’Apicultors de Barcelona i l’Associació Catalana d’Apicultors organitzaran degustacions de mel a la seva parada. També hi haurà tallers infantils sobre apicultura. Per la seva banda l'Institut Milà i Fontanals del CSIC, que té la seva seu al carrer Hospital, organitzarà durant el dia diversos actes científics sobre la mel i les herbes remeieres.

Perquè a Catalunya?

Sant Ponç de Cimiez sembla que mai no es va moure de la Gàl·lia. Diuen que va viure al segle III i que va morir martiritzat cap el 258 a Cemenelum, l'actual Cimiez, prop de Niça. La llegende del sant argumenta que tot i que venia de família pagana va convertir molts fidels. També es deia que la seva intercessió havia permés molts miracles. Al segle X les seves relíquies van ser transportades al monestir de Tomeres, al Llenguadoc (per aquest motiu també se li diu Sant Ponç de Tomièras). Sembla que no va passar mai per Barcelona, però hi havia una llegenda barcelonina que explicava que Sant Ponç va arribar a la ciutat fugint de la persecució romana. Com que va trobar molts malalts es va posar a sanar-los amb l'ajuda d'herbes remeieres,amb molt d'èxit. Per això el van convertir en patró dels herbolaris. La seva imatge es venerava a l'Hospital de la Santa Creu, i més tard es va traslladar a l'església de Sant Agustí Nou. És per això que la fira s'organitzava al carrer Hospital, prop de la imatge de Sant Ponç. A l'església de Sant Agustí, aquest dissabte, a les 11h, se celebrarà la tradicional missa en honor a Sant Ponç en què es beneeixen les herbes remeieres.