S'ha obert a Bolonya la Bologna Children’s Book Fair, la fira del llibre infantil i juvenil que és tota una referència al sector. Aquest any, la fira ha tingut com a convidat d'honor el llibre infantil de Catalunya i Balears: és la primera vegada que l'invitat especial no és un Estat. Aquesta invitació demostra l'alt nivell de la literatura infantil i juvenil del nostre país. La presència a la Fira de Bolonya pot ser clau per tal de fomentar les traduccions de llibres del català a altres llengües. Han assistit a la inauguració el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el conseller d’Educació i Universitats de les Illes Balears, Martí March; els consellers Santi Vila i Raül Romeva; i el director de l’Institut Ramon LlullManuel Forcano, entre altres personalitats catalanes desplaçades a la ciutat italiana, a més de personalitats del món de la política i de la cultura italianes.

Puigdemont Fira Bolonya © Massimiliano Martinelli

Aposta per la traducció

Puigdemont ha realitzat el seu discurs en català, italià i anglès, i ha afirmat que a Catalunya "la cultura és el nostre petroli, a manca d’un Estat, la cultura i la llengua són la nostra senya d’identitat més important, la nostra forma de presentar-nos al món”. El president considera que una de les qüestions més importants d'aquesta fira és que permetrà internacionalitzar la literatura juvenil i infantil catalana i balear amb traduccions i permetrà “posar en valor la nostra cultura i donar-nos a conèixer al món”. Martí March, en nom del Govern balear, ha destacat que la seva presència a Bolonya "és la culminació d'una feina de suport institucional que va començar fa anys, ha anat creixent i arriba prou madura a aquesta oportunitat única que se'ns ofereix a través de l'Institut Ramon Llull”.

vet aqui una vegada

Catalunya ben posicionada

A la Fira de Bolonya hi seran presents 26.000 professionals de més de 100 països, i hi haurà 1.278 estands. Les activitats de Catalunya i Balears han estat organitzades per l'Institut Ramon Llull sota el lema Sharing a Future: Books in Catalan. En aquest marc s'han programat una seixantena d’activitats i dues exposicions, comissariades per la llibretera Paula Jarrin i dissenyades per l’arquitecta Clara Solà-Morales. A l’espai central de la fira s’hi pot veure l’exposició “Sharing a future”, que mostra els treballs de 42 il·lustradors de la nova fornada dels territoris de parla catalana. Hi ha 42 hamaques, pensades perquè el visitant reposi mentre fulleja els llibres que suggereixen els organitzadors. S’ha fet també una segona exposició que, sota el títol “Vet aquí una vegada...”, agrupa 17 il·lustradors ja consolidats (com Pilarín Bayés, Max, Mercè Llimona o Montse Tobella). Un dels estands més grans de la Fira és compartit entre la Generalitat catalana, el govern balear, la Generalitat valenciana i 40 editorials. La delegació catalano-balear està integrada per 200 persones, entre escriptors, il·lustradors, editors, tècnics i experts. Hi haurà converses amb els escriptors catalans i balears i presentacions dels seus llibres. També es faran debats i xerrades sobre la literatura infantil i juvenil en català; quatre cafès de la ciutat acolliran aquests actes. Aquest dilluns al vespre l'Institut Ramon Llull organitzarà una recepció per a les autoritats italianes i per als organitzadors de la Fira.