La directora de la Fundación El Libro, Maria Teresa Carbano; la directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé; el comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats i l’antropòloga argentina Rita Segato han donat el tret de sortida a la 45a edició de la Feria Internacional del Libro de Buenos Aires, que enguany se celebra del 23 d’abril al 13 de maig i acull Barcelona com la Ciutat Convidada d’Honor.

Barcelona Fira Llibre Buenos Aires Ramon Llull

En el discurs inaugural, Maria Teresa Carbano, presidenta de la Fundación El Libro, ha obert la cerimònia agraint a Barcelona la seva presència com a Ciutat Convidada d’Honor. Carbano ha exposat que  “Barcelona, ciutat literària de la UNESCO, i Buenos Aires, ciutat de llibreries, s’uneixen feliçment a partir d’avui a la Feria del Libro de Buenos Aires”. Tanmateix, ha subratllat que la programació de la 45a edició de la FIL Buenos Aires “vol apel·lar amb qualitat i atreure als nombrosos públics lectors interessats en la literatura en totes les seves manifestacions, des de la ciència fins a la història passant per la política, l'educació, les qüestions de gènere o el còmic”. 

Iolanda Batallé, directora de l’Institut Ramon Llull, ha llegit unes paraules de la Consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga, qui ha volgut remarcar els llaços culturals que uneixen la capital argentina i la catalana: "Mai oblidem que va ser aquí, a Buenos Aires, on molts catalans exiliats després de la Guerra Civil espanyola van trobar no només un refugi, sinó un entorn d'oportunitats. Subratllem una simetria indiscutible: tant Barcelona com Buenos Aires, cada ciutat des del seu entorn continental específic, juguen un importantíssim paper catalitzador en matèria cultural i literària".

Batallé ha destacat que ser a la Feria és molt important i un gran honor: “Un topònim ens pot canviar la vida. I aquesta Feria del Libro i Buenos Aires mateix ja ens ho està fent”. També ha recordat que “les institucions som facilitadores perquè a partir d'aquí sorgeixin històries d'amor per la literatura, per la cultura catalana i es generin molts projectes conjunts".

Joan Subirats, comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, ha explicat en el seu discurs que “El repte ha estat traslladar la densitat cultural de Barcelona, capital editorial en llengua castellana, a un estand fet amb moltíssima emoció. Volem presentar una idea de Barcelona com a una ciutat oberta. Les ciutats són espais de llibertat i pluralitat i volem que el programa de Barcelona reflecteixi aquesta realitat”. Per últim, Subirats ha defensat que “ens fa feliços portar a la Fira del Llibre de Buenos Aires una programació paritària a nivell de gènere”. 

L’antropòloga i escriptora argentina Rita Segato ha tancat les intervencions de la inauguració, celebrada a la Sala Borges del complex de La Rural davant de prop de 800 persones. Segato ha fet una crida a construir la pròpia desobediència pel que fa al feminisme i a la lluita de les dones. "No confonguem el Ni una menos amb el Me Too. Cada moviment i cada feminisme només pot ser construït amb els elements de la seva pròpia història".

estand Barcelona FIL Bs As Ramon Llull

Posteriorment, s’ha celebrat la inauguració de l’estand de Barcelona a la FIL Buenos Aires, situat al Pabellón Amarillo de La Rural. Acompanyats de representants de la Feria del Libro, de les institucions organitzadores i  del Gremi d’Editors i d’Editors.cat, més de 200 professionals del sector editorial català i argentí, escriptors i agents literaris han brindat conjuntament per celebrar l’inici dels 21 dies d’activitats de Barcelona a la Feria.

Durant la jornada d’avui, a banda d’haver començat l’activitat de venda de llibres a l’estand de Barcelona i a la Feria, s’han celebrat dues activitats del programa barcelonès al recinte firal. Isabel Sucunza, de la Llibreria Calders i Antonio Ramírez, de La Central, han participat a l’Encuentro de Libreros de la FIL Buenos Aires. A més, l’estand de la ciutat de Buenos Aires ha acollit la signatura d’un conveni de cooperació entre Biblioteques de Buenos Aires i Biblioteques de Barcelona per afavorir la col·laboració i l’intercanvi durant el proper any. A més, s’ha anunciat la donació de part dels llibres de l’estand de Barcelona a Biblioteques de Buenos Aires.

20190425134412 F49A1144

El programa de Barcelona a la FIL Buenos Aires que s’ha inaugurat avui inclou més de 50 autors i il·lustradors catalans i barcelonins que desenvoluparan, dins i fora de la Feria, 120 activitats culturals acompanyades per més de 70 destacats autors i periodistes argentins. Unes 40 editorials catalanes han estat representades a l’estand de la ciutat.

La participació de Barcelona a la Feria del Libro de Buenos Aires compta amb xerrades, homenatges, diàlegs de reconeguts escriptors, mostres, concerts i un estand de 200 metres quadrats, amb un auditori i llibreria inclosos, ubicat al Pabellón Amarillo del recinte La Rural. En el marc del programa s’han organitzat dues exposicions dins del recinte firal i una tercera a la ciutat. 

El projecte vol promoure els escriptors de Barcelona, Catalunya, Illes Balears, País Valencià i Andorra a la capital argentina, millorar la presència de la literatura catalana a Amèrica Llatina i reforçar els llaços d’intercanvi cultural entre Barcelona i Buenos Aires.

A nivell professional, la participació de Barcelona a la fira de Buenos Aires ha de permetre potenciar les traduccions al castellà dels autors en català, les coedicions i millorar els mecanismes de distribució de les editorials catalanes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat