La llibreria Finestres ha presentat  la seva "aposta" pel còmic, en tres fons: un segell dedicat en exclusiva al còmic adult en català (traduït o original); un premi literari dotat amb 25.000 euros i la publicació del llibre; i un espai important al nou local dedicat a les belles arts que obriran l'any vinent davant mateix de la llibreria. Els dos primers títols de l'Editorial Finestres es publicaran el 17 de setembre, i són L’accident de caça, de Landis Blair i David L. Carlson, i l’edició integral d’Intrèpides, de Pénélope Bagieu, Premi Eisner. Quant al Premi Finestres de Còmic, ja està oberta la convocatòria de la primera edició, que es fallarà el març de l'any vinent i l'obra guanyadora es publicarà l'any 2023.

Còmics d'autor

L'Editorial Finestres debutarà aquest novembre amb la publicació de L’accident de caça, de Landis Blair i David L. Carlson, Premi a la Millor Obra del darrer Festival International de la Bande Dessinée d’Angulema, i l’edició integral d’Intrèpides, de Pénélope Bagieu, Premi Eisner. La voluntat del segell és la "d'omplir el buit" que els seus impulsors detecten en el món del còmic per a adults en català, i amb la idea de "normalitzar" aquesta presència a les llibreries, ha exposat la seva directora Montserrat Terrones, aquest dimecres.

El segell debuta amb dues traduccions, però a partir de l'any vinent o l'altre es començaran a publicar també títols originals en català. Sense anar més lluny, l'editorial publicarà el 2023 la primera obra premiada del també nou Premi Finestres de Còmic. En conjunt, l'editorial publicarà 10 títols l'any de diversos gèneres i sempre sota el paraigua del còmic d'autor. "Seran traduccions al català de novetats rellevants, i obra original en català, sempre obra d'autor: no farem gènere –superherois ni manga 'mainstream- i ens enfocarem en còmics en què l'autoria tingui molta importància, amb narratives molt potents i desenvolupades", ha asseverat.

Llibreria Finestres @fabiantalking 1 4
La Finestres es bolca amb el món del còmic amb una nova llibreria, una editorial i un premi. Foto: Fabian Talking

Premi Finestres de Còmic

Finestres ha anunciat també avui el naixement del Premi Finestres de Còmic en català, en el qual poden participar tots els creadors i creadores d’arreu que presentin un projecte de novel·la gràfica en llengua catalana (no ha d'estar acabada, però sí mostrar-ne almenys 24 pàgines, diuen les bases).

El premi per a la proposta guanyadora són 25.000 € a compte de drets d’autor –el mateix que pels altres premis literaris impulsats des de la casa- i la publicació de l’obra per l’Editorial Finestres. El termini per presentar les propostes s’acaba el 28 de febrer de 2022 i el veredicte es farà públic el març de 2022. L'obra es publicarà al cap d'un any. El jurat està format per Ana Penyas, Paco Roca, Jaume Vilarrubí, Mery Cuesta i Montserrat Terrones.

Una segona llibreria

D'altra banda, els responsables de Finestres han donat detalls del que serà el seu segon local, molt a prop, amb data d'inauguració prevista per al febrer de l'any vinent. La nova llibreria (encara sense nom) estarà especialitzada en l'àmbit de les belles arts, el qual inclou el còmic. En concret aquesta disciplina representarà entre un 30% i un 35% de l'espai disponible o dels títols que s'hi trobaran, i per tant tindrà un pes significatiu.

La nova Finestres s'ubicarà en un dels baixos de la Casa Garriga Nogués, just al davant del local principal. L'espai compta amb 215 metres quadrats, una mica menys de la meitat que l'original. L'operació ja estava prevista des de l'inici del projecte de Finestres, però per raons diverses el segon local no s'ha pogut condicionar fins ara. Actualment els baixos estan ja en obres per poder obrir comercialment al febrer.

"Barcelona necessita un espai en què les disciplines artístiques estiguin molt ben representades", ha manifestat la directora de Finestres, Àurea Perelló. El mecenes i impulsor de Finestres, Sergi Ferrer-Salat, ha dit que l'aposta pel còmic es deu a la percepció que hi ha "un cert escepticisme i desconeixement sobre el meravellós que és el món del còmic i la novel·la gràfica, i volem posar el nostre granet de sorra per defensar-lo a ultrança", ha indicat.