Pau Casals sentia autèntica veneració per J.S. Bach. Afirmava que "Només Bach pot inspirar-me l'ideal absolut de la perfecció i de la bellesa". I afegia que "Bach és el geni més universal (...) un volcà" que només seria comparable a Shakespeare. Per això el 39è Festival Internacional de Música Pau Casals, que se celebrarà del 12 al 23 de juliol al Vendrell i que ret homenatge al músic vendrellenc, estarà consagrat a Bach. i comptarà amb la participació del concertista Giuliano Carmignola i l'organista Oliver Latry. Aquesta iniciativa és coorganitzada per la Fundació Pau Casals i l'Ajuntament del Vendrell, i compta amb el suport de la Fundació La Caixa. Les entrades estaran a la venda a partir del 15 de maig: l'abonament al festival val 125 € i les entrades entre 15 i 19 €, però hi ha descomptes per a joves, estudiants, etc.

Inauguración amb Beethoven i Mendelssohn

El concert inaugural, el dissabte 13 de juliol, comptarà amb el violoncel·lista Victor-Julien Laferrière i el pianista David Kadouh, que interpretaran la suite nº 5 per a violoncel sol, de J.S. Bach, i també dues peces de sengles compositors molt influïts per Bach: Beethoven i Mendelssohn. El dimarts 16 de juliol Giuliano Carmignola oferirà una selecció dels concerts per a violí de Bach, amb la col·laboració de les flautistes Julia Gallego i Magali Mosnier, i de l'Orquesta Da Càmera (un grup excepcional, format per destacats músics que solen reunir-se pel plaer de tocar junts, sense director. El dimecres 17 el pianista Francesco Piemontesi oferirà el concert Bach i el romanticisme, amb peces de Bach amb arranjaments de Ferruccio Busoni; inclourà també el "Concert italià" de Bach i tancarà la sessió amb una sonata de Schubert.

L'organista sense orgue

El dijous 18 de juliol, a l'església del Vendrell, hi tocarà Olivier Latry, organista titular de Notre-Dame de París (que acaba de veure desaparèixer el seu instrument). Latry interpretarà Bach en l'orgue Scherrer de l'església parroquial del Vendrell (un instrument molt volgut per Casals). El repertori també inclourà peces de Coperin, Marchand i Grigny.  El divendres 19, de nou, Carmignola actuarà amb l'Orquesta Da Càmera i amb la flautista Magali Mosnier, als que s'hi afegirà l'oboè de Lucas Macias-Navarro i el clavecí de Justin Taylor. Aquesta sessió es centrarà en els concerts de Brandemburg de Bach. En un festival d'aquest tipus, dedicat a Casals, no hi podien faltar les suites per a violoncel sol, de Bach, que sonaran el 20 de juliol. Aniran a càrrec d'Alban Gerhardt, qui considera que interpetar aquestes peces "és, cada vegada, una nova aventura per compartir". El darrer concert, amb les millors àries de Bach, tindrà lloc el dimarts 23, sota la direcció de Justin Taylor (que també es farà càrrec del clavicèmbal). La soprano Elena Copons hi participarà amb el grup The Consort. Tal i com recomanava Casals, combinaran la música religiosa amb música de cambra.

Cinema musicat

El divendres 12 i el dilluns 22 de juliol, a la plaça del Tívoli, s'oferirà gratuïtament un repertori d'audiovisuals inèdits en què va participar Pau Casals. Hi haurà música en viu: el dia 12 actuaran Victor-Julien Laferrière i el dia 22 el vendrellenc Cor Zongora dirigit per Montserrat Meneses.

Aposta per un músic més viu que mai

Valentí Farràs ha explicat que l'Obra Social la Caixa té la voluntat de donar suport a iniciatives disperses pel territori, i ha resaltat la plena vigència de la figura de Pau Casals, "amb els seus valors de llibertat, justícia i pau". Eva Mª Serramia, regidora de Cultura i Turisme del Vendrell, ha recordat que l'any que ve, que el Festival acompleix 40 anys, el Vendrell esdevindrà la Capital Cultural catalana i ha anunciat una edició molt especial. I ha manifestat la voluntat de mantenir un festival amb preus assequibles i amb tarifes especials per a estudiants, i fins i tot amb actes gratuïts, per tal de patrocinar els valors inclusius de la cultura.