"Per què els navarresos prenen sempre patxaran, i els catalans no demanen mai ratafia?". Això es pregunten des de la Confraria de la Ratafia . I per divulgar les virtuts d'aquesta beguda, preparen a Santa Coloma de Farners, la localitat que es presenta com "la capital de la ratafia", la Festa de la Ratafia, que enguany arriba a la seva 37ª edició, i que se celebrarà del 8 al 11 de novembre. L'ampli programa de la festa inclourà concerts, xerrades, teatre, tallers, espectacles i, evidentment, la Vela de la Ratafia a la plaça Farners, on es podran trobar totes les ratafies de Catalunya. Avui han volgut presentar a la premsa la festa, i també fer divulgació de la ratafia, un licor que no deixen de reivindicar. I ho han fet al Celler de Gelida, un establiment que han considerat "el temple de la ratafia a Barcelona".

Concurs Confraria Ratafia

Quatre dies de plaer

La festa de Santa Coloma de Farners inclou una gran fira, on es podran tastar ratafies, però també menjars elaborats amb ratafia. El principal, per als organitzadors és "el bon ambient", "el caliu" que es viu durant aquests dies i que arriben a compartir, anualment, més de 30.000 persones. A més a més dels actes més rituals, com el cercavila de la ratafia, hi haurà de tot. 50 actes en total, gairebé tots gratuïts. Hi figuren concerts de Biflats, de la Balkan Paradise Orchestra, de She's Crazy, d'Alidé Sans, d'El Pony Pisador, de Smoking Souls, d'Allioli... També hi haurà espectacles tradicionals: castellers, diables, gegants, trabucaires, castanyada, gimcana... Es celebrarà la nit de gala de la Ratafia, amb sopar, i hi haurà espectacles al carrer: dansa, circ, música per a infants, teatre... A la Vela hi haurà una àmplia varietat de ratafies per comprar i també, fins i tot, vinagre de ratafia... S'ha programat una degustació de cremat de ratafia, un maridatge de flors amb ratafia,  i un taller d'elaboració de còctels amb ratafia; i es podran comprar tot tipus de productes gastronòmics elaborats amb ratafia: xuixos, magdalenes, bunyols...

processo santa coloma farners confraria ratafia

La ratafia de Quim Torra

Els membres de la Confraria afirmen que la ratafia està al marge dels debats polítics, però malgrat tot, celebren que el president Quim Torra (vinculat a Santa Coloma de Farners i amant de la ratafia) regalés una ampolla d'aquest licor a Pedro Sánchez, com un gest de complicitat i d'agraïment al PSOE per haver bloquejat la construcció de la línia de molt alta tensió, la MAT, que amenaçava la zona de Santa Coloma. Asseguren que aquest gest ha generat molta polèmica sobre la ratafia i que n'ha dinamitzat les vendes, però també apunten que això no té gaire sentit, tot apuntant que "si Quim Torra hagués estat de Jerez i hagués dut un vi de Jerez, ningú ho hagués trobat estrany". La Ratafia Corriols, la que Torra va regalar a Sánchez, i que segons els membres de la Confraria Sánchez va apreciar molt, també es podrà degustar a Santa Coloma de Farners en aquests dies. A més a més, amb ocasió de la Fira es farà una ratafia molt especial, la Ratafia de La Llibertat, que s'entregarà als familiars dels presos polítics.

ratafia Twitter

La ratafia regalada a Pedro Sánchez.

La festa de la ratafia i de la democràcia

Diuen els membres de la Confraria que van ser els escoltes els qui van dinamitzar, el 1982, en plena Festa Major, un concurs per veure qui feia la millor ratafia al poble (i, de passada, per tenir beguda gratis). Aquest seria l'origen d'aquesta festa, que forma part del conjunt de noves festes populars sorgides amb l'arribada de la democràcia i la dinamització de la cultura popular. Afirmen que en aquell moment ningú feia ratafia, i que els prenien per bojos per voler fer aquesta beguda, que ja es considerava en fase terminal. El consum de la ratafia ha anat creixent discretament, en paral·lel amb la festa. Des de fa 3 anys els confrades van voler fer un salt endavant i van organitzar un simposi sobre la ratafia, el Sobretaula, que va culminar amb la redacció d'un manifest en defensa de la ratafia. Enguany, amb ocasió de la Festa, l'Agrupament Escolta Roca Guillera s'ha llançat a elaborar també una ratafia, amb la recepta de la Francisca Pastells, la dona que va animar la primera festa de la ratafia, quan ella ja tenia 80 anys. 

santa coloma farners festa ratafia confraria

La festa de la tardor

Cada tardor se celebra a Santa Coloma la festa de la ratafia, on es presenten les ratafies que s'han estat macerant durant l'estiu. Per a la Confraria "es tracta de presentar un bon company per als hiverns freds i per a les llargues sobretaules mediterrànies". Tot i que la primera Festa de la Ratafia de la temporada serà la de Santa Coloma, Besalú en prendrà el relleu. La ciutat de la Garrotxa ja va fer una primera festa de la ratafia per Sant Joan, però la rematarà el primer cap de setmana de desembre, els dies 1 i 2. La Festa de Besalú inclou també un concurs, reservat a les ratafies locals, on se'n presenten uns 25 licors. Cada any es ven a la fira una ratafia elaborada amb la recepta del guanyador de l'any anterior.

La ratafia és un paisatge ficat a la copa

diables santa coloma farners confraria ratafia

Una beguda que no és mil·lenària

Salvador Garcia, un dels inspiradors de la Confradia, ha explicat que en bona part l'origen de la ratafia es troba en la mala qualitat dels aiguardents, que s'aromatitzaven per "curar els defectes" de l'aiguardent, sortint-ne l'anís, la cassalla... Badó ha volgut deixar clar que un licor no és res més que un aiguardent aromatitzat.  De fet, ha volgut desmentir mites i ha assegurat que la ratafia té els seus orígens al segle XVIII, quan es van començar a destil·lar alcohols de forma sistemàtica. "De ratafia se'n fa arreu del món", apunta, però afegeix que allò que fa especial la ratafia catalana és que li afegeixen nou verda, que li dona un to d'acidesa i astringència, que s'equilibra amb altres herbes. Fa anys, sovint, per fer ratafia, s'usava un aiguardent ja preparat, ensucrat i anisat. Des de la Confraria, en els darrers anys, defensen una opció radicalment diferent. Aposten per comprar aiguardent pur, i argumenten que això dona marge a fer noves varietats de ratafia. És el tipus de ratafia que es vol premiar mitjançant el concurs que es celebra durant la Festa. Opten per una "ratafia de proximitat" o "ratafia d'autor", tot argumentant que "La ratafia és un paisatge ficat a la copa". Una de les ratafies que es podran tastar a la vela de la ratafia són les que composen el pack Ratafia 1842, un grup de 4 ratafies (Clàssica, Nou Verda, 8 porrons i Cireres) elaborades segons una recepta escrita per Francesc Rosquellas el 1842.

Les ratafies 1842 confraria ratafia

Les ratafies 1842.

La batalla de la ratafia

Els defensors de la ratafia veuen, amb sorpresa, com licors similars a aquesta, com l'alemany Jägermeister, triomfen als bars i discoteques catalans, mentre la ratafia catalana queda confinada a algunes àrees rurals molt determinades. Creuen que la ratafia ha tingut problemes de marquèting, però apunten que pot competir amb molta dignitat amb altres licors d'una composició semblant. I per això estan intentant divulgar-la, no a nivell internacional, però sí a nivell català. I apunten que, ara per ara, la batalla de la ratafia es lliura a Barcelona, ja que guanyar-se el mercat barceloní podria tenir un fort impacte sobre la producció de ratafia.