La bandera estelada va fer acte de presència al festival d’Eurovisió celebrat aquest dissabte, per bé que no al Globe Arena d’Estocolm -recinte on va tenir lloc la final-, on la seva exhibició, igual que totes les banderes de rang menor a l’estatal o amb missatges polítics estava del tot prohibida per les restrictives normes de l’organització.

On es va poder veure l’estelada va ser durant la connexió amb la portaveu del jurat suec, és a dir, no gaire lluny de la seu de la gala final. Així, diverses imatges capturades per usuaris de twitter demostren que en el moment que Suècia -país amfitrió del festival- comunicava el veredicte del seu jurat, algú hi exhibia l'estelada.

 

Confiscació d’una ikurriña

L’exhibició de l’estelada contrasta amb la confiscació d’una ikurriña per part de membres de seguretat del Globe Arena, un fet que ha confirmat la mateixa ambaixada espanyola a Estocolm, que ha elevat una queixa a l'organització.

 

La ikurriña, en tant que bandera local, no estava permesa segons les normes de censura de l’organització, que només permetia banderes d’Estats participants o amb seient a l’ONU. És a dir, que la retirada de la conflictiva llista -on apareixia al costat de la d’Estat Islàmic- no significava que la bandera basca fos permesa a la gala final.

En tot cas, segons avança ElCorreo.com, la seguretat del recinte va confiscar una ikurriña a un dels assistents, que l’hauria pogut recuperar mitjançant la mediació del cònsol espanyol, sense que s’especifiqui si finalment va poder exhibir-la durant la gala.

La política guanya el festival

Amb tot, els intents d’evitar la politització del festival no ha evitat que el triomf tingui la seva lectura política, ja que la victòria va ser per Ucraïna amb una cançó cantada en tàrtar de Crimea i amb referències a la deportació dels tàrtars decretada per Stalin durant la Segona Guerra Mundial. Tota una sèrie de circumstàncies que no han agradat gens a Rússia, que s’ha annexionat la península de Crimea saltant-se el dret internacional i que, per a més inri, ha quedat en tercera posició, just darrere d’Ucraïna i Austràlia, la segona classificada.