L'Observatori Europeu de Memòries, de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona, amb l'acord del Comissionat de Programes de Memòria de l'Ajuntament de Barcelona, han preparat un programa per recordar memòries incòmodes de la ciutat. En aquest marc han presentat la ruta "L'herència de l'esclavatge a Barcelona". Una ruta que comença a la Gran Via amb Rambla Catalunya, al monument al traficant d'esclaus Joan Güell i Ferrer (1800-1872) i acaba en la plaça dedicada a un altre personatge, sospitós d'haver estat negrer, Antonio López, que ben aviat serà rebatejada.

Rastres d'un passat ocult

L'historiador Jordi Guixé, director de l'Observatori, lamenta que a la ciutat hi hagi encara alguns monuments d'exaltació de negrers. L'Observatori creu que les ciutats han de ser conscients de tot el seu passat, i que cal posar de manifest tots els episodis de la història d'un país, fins i tot els més negatius. La ruta que proposa l'Observatori passa per la plaça Catalunya, on la Clotilde Cerdà, la filla d'Ildefons Cerdà, va organitzar actes abolicionistes, pels edificis de la Companyia de Tabacs de Filipines, creada a partir dels beneficis del tràfic d'esclaus, per la plaça de la Catedral, que havia estat un mercat d'esclaus, pel palau on va viure Antonio López...

La polèmica de la memòria

Fa alguns dies, un article de la professora Anna Caballé, a El País, va reclamar que es mantingués la plaça a Antonio López i que no es toqués el monument a Joan Güell i Ferrer, als que qualificava de "dos homes de negocis que van ser decisius per al desenvolupament de la Catalunya financera, industrial i cultural" i afirma que es va contra ells per "ressentiment ideològic, classista i sectari". El comissionat per a la memòria històrica de l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Vinyes, li va respondre amb un altre article, a l'Ara, en què confirmava la implicació de Güell en el tràfic d'esclaus i apuntava que la qüestió de fons "no és la puresa d'una conducta, sinó quines hegemonies representa una ciutat". I recorda que "els nomenclàtors els carrega el diable".