Hi va haver un home que l'any 1872, després d'un llarg viatge pel nord de França, va tornar a casa seva i va decidir aventurar-se a elaborar el primer vi escumós segons el mètode tradicional, altrament anomenat en aquells temps methode champenoise. L'home es deia Josep Raventós Fatjó, era de Sant Sadurní d'Anoia i va servir-se de les varietats autòctones Xarel·lo, Macabeu i Parellada per assolir la seva missió: elaborar un vi escumós que competís amb els vins més prestigiosos del món. Allò que va crear, que popularment hem acabat coneixent com a cava, va canviar la història de Sant Sadurní d'Anoia i del Penedès, però també la de la seva família.

Raventós i Blanc vinyes 1

D'aquesta manera, amb aquesta història, comença la visita privada al celler Raventós i Blanc que ahir els socis del Club El Nacional van tenir el privilegi de visitar. Qui l'explica és Pepe Raventós -que ens dóna la benvinguda a la finca-, descendent de Josep Raventós Fatjó i 21a generació d'aquesta nissaga de viticultors establerta al cor del Penedès des de 1497. "Josep M. Raventós i Blanc, l'avi de Pepe Raventós, va ser l'hereu de la finca Raventós i de Can Codorniu, va crear la D.O. Cava i va treballar incansablement per fer que el cava assolís el prestigi que es mereix, per això fa trenta anys va fundar el seu propi celler per aconseguir-ho: Raventós i Blanc.", detalla Arnau Vivó, enòleg de Raventós i Blanc.

Raventós i Blanc vinyes 2

Diuen que el vi és la història transformada en líquid, i a Raventós i Blanc aquesta expressió és d'una certesa absoluta. El celler, ubicat a la conca del riu Anoia, consta de 100 hectàrees de vinya unides en una sola finca de 44 parcel·les úniques i singulars, com ho demostren els seus sòls en els quals encara es poden apreciar fòssils marins. Com una cicatriu amb milions d'anys, els terres argilosos i calcaris de Raventós i Blanc permeten observar el poder de la sedimentació del riu i el rastre de quan tot aquest terreny, fa més de 16 milions d'anys, era mar. D'aquella herència del Miocè en deriva, precisament, la salinitat i la mineralitat que Raventós i Blanc transmet en cada ampolla de vi escumós elaborat única i exclusivament amb raïms sorgits de la finca.

Raventós i Blanc vinyes 3

Abans d'arribar a la cava i mentre el cel ens segueix enganyant, regatejant-nos amb estones de sol i estones de núvol, un dels punts culminants de la visita és la granja. "Aquests animals, juntament amb els ocells, les plantes i la lluna, són qui dota de sentit tot el que fem", comenta l'Arnau just abans d'explicar-nos que la finca funciona mitjançant els paràmetres de la viticultura biodinàmica, és a dir, que el celler és un organisme viu i autosuficient que situa la relació entre l'home i la natura al centre de la seva filosofia d'elaboració: plantes, animals i persones treballen conjuntament en una mateixa unitat agrícola. Així doncs, l'aposta és la de mantenir una finca sostenible i autosuficient que permeti enfortir l'essència del terrer per crear vins únics. "Treballen com cinquanta anys endarrere", li diu una sòcia del Club al seu marit en escoltar-ho. I just aquí rau el quid de la qüestió, rebla el guia de la visita: recuperar els mètodes agrícoles ancestrals per elaborar vins singulars i personals, creats des de l'atenció i el detallisme.

Raventós i Blanc vinyes 4

Al cementiri de la cava, en un espai impressionant, solemne i poètic en el qual reposen les ampolles que estan fent la criança, s'encara el tram final de la visita. Aquí és on la paciència i el pas del temps doten de personalitat i afinen tot allò que prèviament s'ha explicat; aquí, també, és on la dura feina de la verema, la vinificació parcel·la a parcel·la, el battonage després de la fermentació i el cupatge selectiu amb varietats autòctones es transformen en llargues criances que esdevindran vins escumosos com el Textures de Pedra, Blanc de Blancs, De la Finca o De nit. "Quin cacau, però això és que bevem és Cava, Corpinnat, Clàssic Penedès o Xampany?", pregunta un soci del Club en tastar-los durant la degustació final. La resposta és senzilla: "Res del que diu. Això és Conca del Riu Anoia", respon l'Arnau, el nom propi dels vins de Raventós i Blanc. La reivindicació d'un terrer únic i incomparable feta vi escumós. O dit d'una altra forma: milions d'anys d'història traduïts en una ampolla repleta de fines bombolles plenes de personalitat.

Raventós i Blanc vinyes 5

La visita va ser la penúltima activitat organitzada pel Club El Nacional aquest 2019, abans de la conferència de José Antich el proper dilluns 16 a Girona. El Club El Nacional és un espai de confluència de tots aquells que confien en nosaltres, ens estimulen amb els seus elogis i les seves crítiques i amb qui compartim una visió de Catalunya. Si encara no n'ets soci/a, pots apuntar-t'hi aquí