El Cervantes, un guardó que premia tota l'obra d'un escriptor, el premi més prestigiós de les lletres castellanes, ha recaigut en Eduardo Mendoza, un autor conegut, sobretot, per les seves recreacions literàries de Barcelona, com les de La ciudad de los prodigios. El premi ha estat anunciat pel ministre d'Educació, Cultura i Esport, Iñígo Méndez de Vigo. El Cervantes té una dotació de 125.000 euros, i es lliurarà el dia de Sant Jordi, a Alcalá de Henares, en un acte presidit pels reis d'Espanya.

Mendoza, la literatura barcelonina més popular

Mendoza va publicar el 1975, quan vivia als Estats Units, la seva primera novel·la, La verdad sobre el caso Savolta. Amb ella va guanyar el Premi de la Crítica i va començar la seva carrera cap a la fama. Però va ser El misterio de la cripta embrujada, l'obra que el va fer molt popular, i que va inaugurar una sèrie de cinc novel·les surrealistes, amb tics de literatura negra i amb molt d'humor, que parlen de les aventures barcelonines d'un detectiu tancat a un manicomi. El seu estil directe i el seu llenguatge planer van facilitar que aquestes obres es convertissin en autèntics best-sellers. El 1983 Mendoza va tornar a Catalunya i el 1989 va publicar La ciudad de los prodigios, una novel·la sobre l'evolució de Barcelona entre el 1888 i el 1929, que va convertir-se en la seva obra emblemàtica i que va difondre la història de la capital catalana arreu del món (més tard se'n faria una pel·lícula dirigida per Mario Camus).

Extraterrestres per les Rambles

Més tard, Eduardo Mendoza publicaria una altra obra de gran èxit, Sin noticias de Gurb, sobre uns extraterrestres que visiten Barcelona. El 2010 va guanyar el premi Planeta amb Riña de gatos. Madrid 1936. Ha fet un parell d'incursions al teatre en català amb Restauració i Glòria. Tot i això, s'ha mostrat contrari al que considera "imposició del català" i ha col·laborat amb actes de Sociedad Civil Catalana (encara que ha afirmat, també, que "el conflicte hi és" i ha instat a les institucions a resoldre'l). Ha obtingut nombrosos premis, tant a Espanya com a l'estranger.