Angle és una de les editorials mitjanes a Catalunya. Va néixer fa 25 anys a Manresa i ha sobreviscut a un panorama editorial marcat per les absorcions de les editorials petites als grans grups. Ara, els seus membres, instal·lats a Barcelona, commemoren el quart de segle amb un suggerent eslògan: "I tu com eres, quan tenies 25 anys?". Aquests editors, als 25 anys, es rebel·len com molt dinàmics: obren una nova col·lecció on oferiran, amb un nou format alguns dels seus antics llibres, aquells que consideren els més emblemàtics del seu catàleg i els més estimats pels lectors. Ara han editat els cinc primers volums, i a la tardor se n'editaran cinc més. Es tracta de deu obres de ficció amb les que aquesta editorial, que va començar fent llibre il·lustrat, vol reivindicar el seu esperit literari, perquè consideren que, en realitat, el somni de qualsevol editor és editar literatura.

Quinze per cap

Darrerament, Angle publica uns 45 llibres cada any. En total porta més de 550 llibres publicats, en aquests moments. Pels seus ordinadors hi han passat Gandhi i Tanizaki, Rilke i Mark Twain, Lluc Salellas i Francesc Xavier Hernández Cardona, Hermann Hesse i Emili Teixidor... Editen molt: gairebé un llibre per cada setmana laborable. I asseguren que s'encarreguen de treballar molt els originals catalans que els hi duen, com part integral de la feina clàssica d'editor. Una tasca increïble si tenim en compte, a més, quin és l'equip professional de l'editorial. Tres persones: la directora editorial Rosa Rey, l'editor Joan Simón i la cap de comunicació Sílvia Rodríguez. Una editorial així ha de lluitar durament per col·locar els seus llibres en un mercat editorial que malgrat el descens dels darrers anys, continua editant molt, pel nombre de lectors en llengua catalana. I, malgrat tot, des d'Angle no es consideren una editorial petita, i es remeten al nombre de volums editats. Ara estan associats amb Cossetània i Eumo al sí del 9 Grup Editorial, i afirmen que aquesta integració els resulta molt satisfactòria perquè els allibera de tasques administratives.  Afirmen que a desgrat de les pressions dels grans editors, els mitjans han aconseguit anar-se estabilitzant. Ara bé, reconeixen que s'ha d'incrementar el nombre de lectors. Sense més gent que compri llibres, els editors tindran problemes. Però confien més en la reforma educativa que en les simples campanyes de lectura, que veuen amb un efecte limitat.

Voluntat divulgadora

Quan Angle va començar, la seva prioritat era l'edició de llibres de tema local, manresà, i d'obres il·lustrades, sempre amb voluntat divulgativa. Però el seu creador, Eudald Tomasa, va tenir molt clar que per consolidar calia una línia de ficció. Ara és la ficció el projecte més emblemàtic d'Angle, que té un catàleg molt eclèctic, en què no es renuncia a res. El seu catàleg contempla des d'autors catalans d'autoajuda, com Alba Castellví amb el seu Educar sense cridar, fins a un llibre d'una obra primerenca de la feminista egípcia Nawal El Saadawi, passant pels Bells perdedors de Leonard Cohen. I, evidentment, les obres infantils de Roser Capdevila, un altre dels emblemes d'Angle. De fet, un dels grans reptes d'Angle ha estat introduir al mercat català alguns grans autors mundials que fins ara no havien estat traduïts. En definitiva: normalitzar l'edició catalana.

El regal d'aniversari

Els 5 llibres que s'han publicat per commemorar el 25 anys d'Angle són cinc obres de narrativa, triades en funció de l'èxit obtingut. S'ha unificat el tipus de portada, amb una portada tipogràfica, i la imatge original del llibre s'ha col·locat a la contracoberta. Els 5 títols triats, tots a la venda per menys de 17 € han estat El sentit d'un final de Julian BarnesLa vida al davant de Romain GaryTu i jo de Niccolò AmmanitiEl franctirador d'Albert PijuanBiografia del silenci, de Pablo d'Ors. Cinc volums ben diversos, que els editors han triat per un denominador comú: l'apreci que els tenen els lectors. Així, en la col·lecció es donen la mà una obra de maduresa de Barnes sobre el sentit de l'existència, la provocativa obra que va guanyar el Goncourt el 1975, una història sobre les angoixes de l'adolescència, una novel·la negra ambientada a la Polònia postcomunista i un llibre sobre el silenci i la contemplació. I per després de l'estiu ja estan previstes cinc novetats noves, encapçalades per l'Elogi a l'ombra, del clàssic modern japonès Junichiro Tanizaki i Allò que vaig estimar d'una autora feminista de moda: Siri Hustvedt.