TV3 estrena aquest divendres, a les 22:25, Ebre, del bressol a la batalla, un llargmetratge de ficció, en format televisiu, sobre la lleva del biberó i la implicació dels joves catalans en la guerra civil. La pel·lícula ha estat coproduïda per TV3, Setmàgic Audiovisual i Enciende TV, amb la producció associada de Compacto i la participació del Canal Sur. L'obra ha estat dirigida per Román Parrado i en el repartiment compta amb Oriol Pla, Enric Auquer, Àlex Monner, Emilio Palacios, Artur Busquets, Roser Tapias i Manuel Morón.

L'argument

La pel·lícula explica la història de quatre nois que l'abril de 1938, amb disset anys, són reclutats per anar a lluitar a la batalla de l'Ebre; formen part de l'anomenada "lleva del biberó". En Pere Puig ha deixat la seva vida com a pastor per anar a lluitar al front, en Valentí Godall és un convençut antifeixista però durant el conflicte es farà amic d'un ferit de guerra que pertany a l'altre bàndol, en Jaume Comelles és un seminarista que viu angoixat per l'odi que li professen els seus companys d'armes, i en Fermí Quintana, a diferència dels anteriors, s'ha allistat voluntàriament, però no per motius polítics, sinó per trobar el seu germà, desaparegut molt de temps abans. El seu futur, en un context tan cruel, serà imprevisible.

La batalla de l'Ebre

La batalla de l'Ebre es va desenvolupar del juliol al novembre de 1938, entre Mequinensa i Amposta, i va constituir un intent de la República per retardar el fi de la guerra amb l'esperança que esclatés la II Guerra Mundial i que els francesos i els anglesos li donessin suport. De fet, la pel·lícula reflecteix les tensions entre el president de la República, Manuel Azaña, que donava la guerra per perduda, i el primer ministre, Juan Negrín, partidari d'allargar el conflicte. A la fi la batalla de l'Ebre va ser la més dura del conflicte: va durar 115 dies i va provocar 10.000 morts republicans i uns 6.000 rebels. L'exèrcit republicà va quedar exhaust d'aquesta batalla, i quan es va retirar les tropes franquistes van ocupar Catalunya amb celeritat. La derrota de la República, després d'això, només era qüestió de temps. I per als supervivents de la lleva del biberó començava un nou calvari: els camps de concentració francesos, les presons franquistes, la persecució política per haver lluitat amb el bàndol derrotat...