Ángela Bernardo, indignada en veure que en els premis Nobel atorgats aquest any hi ha 11 homes i cap dona, va decidir denunciar-ho a través de Twitter. La resposta que va rebre, però, no va ser pas la que esperava. Diversos tuitaires van començar a insultar-la i a amenaçar-la a través de les xarxes.

Aquest és el tuit que va fer Bernardo... 

... i aquí, part de les respostes que va rebre:

Alguns d'aquests comptes ja han sigut suspesos de la xarxa i, per tant, els perfils han quedat esborrats.

Tot i això, no tot van ser insults. El comentari de la jove biotecnòloga també va rebre milers de retuits i m'agrades, i molts usuaris van donar-li suport amb comentaris des dels seus perfils.

Només 49 dones guardonades

L'Ángela, però, tenia part de raó en el seu comentari. Si s'analitza la proporció entre homes i dones que han rebut aquest guardó al llarg de la història, la diferència és més que substancial. Des del 1901, només 49 dones han rebut aquest premi, en contraposició amb els més de 800 homes que l'han rebut.

Aquesta és l'evolució dels premis Nobel donats a personatges femenins al llarg de la història, segons la mateixa web oficial dels premis:

Aquest any no és el primer que el lliurament de premis acaba sense cap dona guardonada. Al llarg de la història ha passat una setantena de vegades, tot i que els últims anys la tendència s'havia anat corregint.

Els tres últims anys, per exemple, de la desena de guardons atorgats, com a mínim un havia anat a parar a mans d'un personatge femení. Parlem del Nobel de literatura de l'any passat, que va rebre Svetlana Aleksiévitx; el de la pau del 2014, que va ser per a Malala Yousafzai, i també el de literatura del 2013, que va guanyar Alice Munro. El de medicina del 2015 va ser per a Tu Youyou, i el del 2014, el va guanyar May-Britt Moser. Aquests dos últims van ser premis compartits amb homes. 

Tot i així, en aquest segle en set ocasions les dones s'han quedat sense premis. Va passar l'any 2000, el 2001, el 2002, el 2005, el 2006, el 2010 i el 2012.