La crisi econòmica originada per la pandèmia del coronavirus ha perjudicat especialment el sector cultural, amb una greu afectació a la indústria de la música en directe. Pel que fa a la música enregistrada, en canvi, la situació s’ha pogut salvar gràcies a l’augment de la distribució de música en streaming, un format que no s’ha vist afectat, ans al contrari, pel confinament al que es va veure sotmesa la població des del març i fins al juny.

En canvi, qui ho ha passat malament durant la pandèmia ha estat el mercat dels formats físics, que ha patit l’enèsima davallada de vendes que han complicat encara més la difícil supervivència de les botigues de discos tradicionals -les poques que en queden-. És més, el Compact Disc, format que fins fa pocs anys era el més utilitzat per a la reproducció de música, no només ha quedat relegat a una posició marginal davant els formats digitals, sinó que cada cop és més a prop de quedar per sota, en vendes, del format físic més tradicional, el disc de vinil.

 

Així es demostra en l’informe semestral fet públic per Promusicae, l’associació que representa el 95% de la indústria fonogràfica espanyola, on es constata que la xifra global de vendes de música gravada a Espanya ha augmentat lleument, un 3,99%, tot i la situació de pandèmia, però amb un creixement aguantat només pels formats digitals, mentre que el format físic ha patit una caiguda d’ingressos del 44,78%. A dia d’avui, els formats digitals representen, en vendes, un 87,6% del mercat de la música gravada, i els físics, un 12,4%. Tot i que la tendència dels darrers anys ja és aquesta, augment de formats digitals i minva dels físics, la caiguda aquest semestre per l’efecte coronavirus ha estat històrica, ja que al primer semestre del 2019, la diferència entre formats digitals i físics era sensiblement menor, un 76,6% enfront un 23,4%, respectivament.

El coronavirus remata al Compact Disc

En tot plegat, qui més s’ha vist perjudicat ha estat el petit comerç especialitzat i, esclar, els músics, que han estat mesos sense poder actuar en directe, mentre que la indústria discogràfica s’ha vist en certa manera compensada per l’augment de vendes digitals, però també ha accelerat un canvi en els hàbits de consum que, si la tendència continua, significarà tota una revolució.

Parafrasejant la cèlebre cançó de Videokids Video kill the radio star, el coronavirus ha rematat al Compact Disc, encara avui el format físic més venut però amb una clara tendència a la baixa. Amb els números de Promusicae a la mà, els ingressos per venda de CD han caigut aquest semestre un 56,5% en comparació amb el mateix període del 2019, és a dir, més de la meitat.

Ara bé, aquesta caiguda del CD tindrà un efecte sorprenent: el disc de vinil guanya quota de mercat ja que només ha experimentat una caiguda del 7,7%. El format preferit dels melòmans és a punt de viure una segona època daurada? La tendència indica que serà així en un futur pròxim, ja que la distància d’ingressos respecte el CD no para de minvar. Si al primer semestre del 2019 el CD va facturar 24,1 milions d’euros i el disc de vinil, 7,7, les xifres del mateix període d’aquest any són molt més pròximes: 10,5 milions d’euros pel CD i 7,1 per al vinil. Per tot plegat no es pot descartar que el 2020 es tanqui amb els vinils per sobre dels CD pel que fa a les vendes. Això si, uns i altres amb tendència a la baixa.

Els nostàlgics del vinil es poden donar per satisfets un cop hagin derrotat al CD, però els dos formats, a dia d’avui, ja només suposen poc més de la desena part del mercat musical.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat