Les circumstàncies sanitàries en les quals vivim per culpa del coronavirus ha fet que el Dia Internacional dels Museus, que se celebrarà el 18 de maig, s'hagi de viure amb les portes dels museus tancades. Les tradicionals "portes obertes" se substituiran per les "pantalles obertes", amb desenes d'accions als webs i a les xarxes socials dels museus de la ciutat. Encara que la Nit dels Museus, que se sol celebrar el dissabte més proper al Dia Internacional, s'ha ajornat per al 14 de novembre, els equipaments culturals municipals oferiran desenes d'activitats entre el 16 i el 18 de maig. ​

La pàgina barcelona.cat/diamuseus recull totes les iniciatives engedades pels diferents equipaments per celebrar l'efemèride. Com per exemple, El Born Centre de Cultura i Memòria, que ha creat una web exclusiva del Dia Internacional dels Museus 2020 i proposarà activitats a les seves xarxes; el MUHBA que, entre altres activitats, oferirà en viu el dia 18 a les 19 h la conferència de Rana Alhussin Barcelona en reconstrucció: espais públics de postguerra. Obertura de l’Avinguda de la Catedral (1939-1958), o El Museu del Disseny que participa amb diferents activitats familiars com Petites històries, grans dones: Caroline Montagne. Què em posaré avui?, el joc de pistes Troba l'objecte! o el joc de memòria del museu Tothom a jugar!.

Així mateix destaca el concurs especial de l’ Arxiu Històric Qui en respon més?, amb preguntes que es podran respondre buscant la informació als documents que amaga la seva web o el concurs que farà el Castell de Montjuïc a través del seu facebook amb el que es podran guanyar dues invitacions per una visita guiada. També a través del seu facebook, el Museu Etnològic i de Cultures del Món farà el dia 18 dues activitats en viu: a les 12h una visita guiada interactiva a Les cares de Barcelona de la mà del seu comissari, Adrià Pujol, i a les 19h l’especial Trencadís literari La Rambla de les floristes, on Martí Gironell entrevista Jordi Prat per parlar del clàssic de Josep Ma. de Sagarra. I el Museu Frederic Marés, a partir de dissabte, 16 de maig, sota el Hashtag #Joemquedoamb oferirà breus vídeos on diversos col·laboradors expliquen quines són les seves peces preferides de la col·lecció.
 

Per la seva banda, la Fundació Joan Miró proposa un Passeig virtual Barcelona MiróTour així com la visita virtual a l' exposició de la seva col·lecció i diferents activitats familiars. També el Museu Picassoproposa visites virtuals a la seva col·lecció i als patis a més dels concursos del #MuseusmQuizACasa.

Des d'avui, 14 de maig, el Centre d’Art Contemporani de Barcelona - Fabra i Coats (CAC) i Fàbrica de Creació estrenarà dos vídeos exclusius amb motiu del Dia Internacional dels Museus: Studiovisit al taller de Jordi Mitjà i el primer de la sèrie La biblioteca infinita d’Epaminondas i Cramer, a YouTube i a la seva web. La Capella ofereix una visita guiada virtual amb Pere Llobera a l’exposició Faula rodona i La Virreina Centre de la Imatge també proposa una visita guiada virtual amb Valentín Roma a l’exposició Sisters!.

El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, del 16 al 18 de maig, farà diferents accions a les seves xarxes: com el  Joc de Trivial a través d’ Instagram Stories amb 3 nivells de dificultat o el Joc de les parelles on s’haurà d’encertar les imatges de les diferents dones amb el fet històric correcte a través de Facebook i Twitter, i, en les mateixes dates, el Servei d’Arqueologia oferirà les quatre domus de Bàrcino reconstruides en vídeos en 3D: la Domus d'Avinyó, la Domus de Sant Honorat, la Domus d'Arxiu Administratiu i la Domus de Sant Miquel

Amb aquesta iniciativa, els museus de la ciutat de sumen a la campanya internacional del Dia Internacional dels Museus, organitzada per el Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des del 1977, Museus per la igualtat: diversitat i inclusió, així com a la iniciativa de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona Obrim Finestres.