La llibreria madrilenya 'Tipus Infames' va acollir la presentació d''Heterodoxos. Deu personatges incòmodes de l'Espanya del segle XX' (Editorial Debat), una obra col·lectiva coordinada per la periodista i columnista Emilia Landaluce.
L'acte va reunir la mateixa autora juntament amb les també periodistes Rosa Belmonte i Charo Lagares, signants d'alguns dels perfils inclosos al llibre, en un col·loqui obert al públic en qui van reflexionar sobre la vigència de figures històriques difícils d'encasellar i el valor de revisar-les des de noves perspectives.
A través d''Heterodoxos', Emilia Landaluce proposa una lectura sense prejudicis sobre personalitats que van incomodar els seus contemporanis per no encaixar en els relats dominants del seu temps. Des de Julián Besteiro fins a Mercedes Fòrmica, passant per José Ortega i Gaset, Federica Montseny, Demetrio Carceller Segura o Francisco Cambó, el llibre posa el focus en els qui van desafiar etiquetes fàcils i les trajectòries de les quals conviden avui a una reflexió més matisada.
Durant la presentació, Landaluce va reivindicar l'enfocament poc habitual de l'obra, creada per "deu persones actuals escrivint sobre personatges que van ser incòmodes en el seu temps", i va apuntar que precisament aquesta incomoditat de vegades dificulta que aquestes figures siguin reconegudes per la història. Va destacar a més que Heterodoxos és una obra "sense partidismes", motivada per la seva inquietud davant de la forma en què sovint s'interpreta la història a Espanya: "Sembla que arriba la República i destrueix tot el bo que va fer la monarquia, arriba el franquisme i destrueix tot el bo que va fer la República...". En aquest sentit, va reivindicar la necessitat de reconèixer que "sempre hi ha una cosa bona fins i tot en el contrari", perquè només des d'allà és possible el consens.
Rosa Belmonte, autora d'un dels perfils, va assenyalar que Heterodoxos "reuneix una sèrie de personatges incòmodes de la història d'Espanya, alguns de més coneguts que d'altres. El llibre serveix per conèixer millor als que ja coneixem i, als que no, veritablement descobrir-los. En el fons, el llibre serveix també per a desasnar".
Per la seva part, Charo Lagares va posar de relleu l'ambició de Landaluce per buscar matisos en temps de pensament binari. "Aquesta recerca d'una cosa bona en l'altre, una cosa que ara mateix costa molt perquè demonitzem amb rapidesa al que pensa diferent, em va semblar interessantíssima i molt honesta intel·lectualment", va explicar.
Els perfils recollits en 'Heterodoxos' han estat escrits per una desena d'autors que van acceptar el repte de retratar, des de diferents disciplines i experiències vitals, deu personatges de la història d'Espanya que el pas del temps ha resultat incapaç de classificar. Juntament amb Emilia Landaluce, firmen els textos Carlos García-Mateo, Javier Pérez Jara, Roberto Villa García, José María Rondón, Charo Lagares, Lino Camprubí, José Albert de Paco, Rosa Belmonte i Arcadi Espada. Amb pròleg d'Andrés Trapiello, l'obra es dirigeix –com assenyala el propi Trapiello- a "gent sense prejudicis", aquelles disposades a deixar-se sorprendre per biografies sovint silenciades o reduïdes a etiquetes que no assoleixen a reflectir la seva veritable complexitat.