La vigília de Sant Jordi, el diumenge 22 d'abrilÒmnium Cultural, prepara un gran concert de 9 hores de durada al Parc de la Ribera de Santa Perpètua de Mogoda, el poble de Jordi Cuixart, president empresonat de l'entitat. L'acte Cultura contra la Repressió serà gratuït, i el que es recapti, mitjançant donatius, anirà destinat a la caixa de resistència. Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium, ha volgut recordar abans de començar a presentar l'acte la Tamara, acusada falsament de terrorisme, i a Clara Ponsatí, que ha hagut de declarar a Escòcia, però també tots els presos polítics, els exiliats i els perseguits als diferents processos judicials. I, sobretot, al president de l'entitat, Jordi Cuixart, que el 22 d'abril acomplirà 43 anys i probablement haurà de passar el dia del seu aniversari a la presó.

Continuar amb la resistència

Marcel Mauri ha explicat que: "A Òmnium portem 55 anys treballant des del punt de vista que la cultura és l'antídot per la repressió, i continuarem fent el que vam fer durant el franquisme". Mauri ha celebrat que 40 artistes s'hagin sumat ja a la iniciativa, entre els quals Gossos, Brams, la Companyia Elèctrica Dharma, l'Itaca Band, la Gemma Humet... També s'ha anunciat la col·laboració en l'acte d'actors com Sílvia Bel, de comunicadors com Laura Rosel o Òscar Dalmau, o de poetes com  Roc Casagran. També hi tindrà una presència destacada la cultura popular: dracs, castellers... L'objectiu de l'esdeveniment és mostrar l'oposició del món cultural català a la repressió.

Una iniciativa familiar

Pol Leiva, de l'Associació Catalana pels Drets Civils i nebot de Jordi Cuixart, ha definit aquest concert com un "multiacte transversal", nascut des de la família dels presos, i que ha crescut gràcies al suport d'Òmnium. Leiva ha agraït que en els sis mesos d'empresonaments, els familiars dels presos "mai no hem estat sols". I afirma que espera que la iniciativa que va començar a nivell de poble, converteixi Santa Perpètua de Mogoda en un centre de solidaritat.

Gerard Quintana: Els uns canten a la mort, nosaltres cantem a la vida

Per un canvi cultural

Gerard Quintana, en nom dels artistes involucrats en la iniciativa, ha reclamat que la música és una eina de transformació social: "Els canvis, o són culturals, o no arrenquen", ha explicat el cantant, qui ha denunciat que "mentre els uns canten a la mort, nosaltres cantem a la vida". Ha defensat que hi ha un "atac embogit" contra la nostra societat, però també contra la cultura, amb limitacions a la llibertat d'expressió, llibres prohibits, pressions als programadors... I ha afirmat que són molts els artistes que han decidit sumar-se a aquesta lluita davant l'agreujament de la situació.