No ho explicareu, no us atreviríeu a confessar-ho, però totes i tots ho hem fet. Totes i tots ens hem masturbat o hem follat amb la nostra parella, però estàvem pensant en una altra persona. No és més que una fantasia, però que en el cas de Joanne es va convertir en una obsessió.

Joanne no és l'única

Joanne és anglesa, en el moment en què va fer pública la seva obsessió tenia 42 anys, tres fills i estava casada amb un comercial. Quan la parella feia l'amor ella no pensava en el seu home sinó que el cap volava i somiava que qui la penetrava era l'ensucradíssim cantant nord-americà Barry Manilow, responsable d'èxits com "Could It Be Magic", "Mandy", "I Write the Songs", "Can't Smile Without You" i "Copacabana (At the Copa)" que ja ningú no recorda (poca conya, però, que al llarg dels anys el paio ha venut més de 70 milions de còpies dels seus discos). Joanne confessa la seva obsessió a Starlust. La fantasías secretas de los fans, de Fred Vermorel que ara publica a casa nostra l'editorial barcelonina Contra.

Quan faig l'amor amb el meu marit, imagino que és Barry Manilow. Sempre. Però després, quan acabem i m'adono que no és ell, em poso a plorar. Com acostumem a estar a les fosques, me les arreglo perquè no se n'adoni. Això mateix li passa a un munt de noies; no em vaig adonar de quantes érem fins que vaig conèixer a altres fans de Barry. Moltes d'elles estan casades, tenen més o menys la meva edat, senten el mateix que jo i fan coses semblants. És un consol pensar que no sóc l'única".

 

Starlust
Starlust Las fantasías secretas de los fans és un fascinant assaig sobre el poder d'atracció i obsessió que les estrelles del pop exerceixen sobre els seus seguidors

I tu en qui penses?

És probable que no sapigueu qui és Fred Vermorel, però la seva influència en la cultura popular és infinita. Estudiant de l'escola d'art Harrow de Londres, va ser allà on va conèixer Malcolm McLaren. Seduïts pels corrents de pensament del situacionisme, tots dos van idear i posar els fonaments del que acabaria sent el punk.

Amb el temps McLaren esdevindria arquitecte i mànager dels Sex Pistols. Vermorel es descobriria com un dels periodistes més aguts, punyents i sulfurosos de la seva generació, autor de biografies com Gary Numan by Computer (1980), Adam & The Ants (1981) o The Secret History of Kate Bush (and the Strange Art of Pop) (1983), on Vermorel va travessar la línia que separa el cronista de l'acosador, Starlust.

La fantasías secretas de los fans es la seva primera referència editada a casa nostra. Relat, a més, traduït al castellà per Ibon Errazkin, com a membre de bandes com Aventuras de Kirlian o Le Mans, una de les figures més essencials d'aquella generació de grups de pop independent que es va donar a conèixer sota el genèric de Donosti Sound.

No, Joanne no és l'única. Després de quatre anys d'investigació, tres-centes cinquanta hores d'entrevistes i quatre-cents testimonis, Fred Vermorel va donar forma a l'assaig definitiu sobre el poder d'atracció, fascinació i obsessió que les estrelles del pop: Barry Manilow, però també David Bowie, Marc Bolan, Boy George, The Police, Robert Plant, The Jam, Adam Ant, Michael Jackson... exerceixen sobre els seus seguidors. Tres-centes pàgines de confessions inimaginables, moltes d'elles de connotació eròtica i sexual, moltes d'altres d'una passió i intensitat difícil de qualificar. Una espiral de sentiments basculant entre la tendresa més naïf i la demència més extrema.

I tu en qui penses quan folles?

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat