L'Institut d'Estudis Catalans i l'Institut de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra han demanat als ciutadans que participin en la tria del neologisme del 2018. La votació, per internet, ja ha començat i es perllongarà fins al 17 de desembre. La paraula triada per votació popular s'incorporarà al diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans. És la cinquena edició d'aquest concurs. El dia 18 s'anunciarà el resultat final.

Les deu candidates:

CRIPTOMONEDA f. Moneda virtual.

DEMOFÒBIA f. fig. En política, aversió a la democràcia.

ÈPIC -A adj. fig. Grandiós, extraordinari.

MICROPLÀSTIC m. Plàstic de mida inferior als 5 mm, molt sovint invisible a l’ull humà, que prové especialment de la descomposició d’envasos o altres plàstics més grans, de gran perill per al medi natural.

MIGRANT m. i f. i adj. Persona que es desplaça d’un territori a un altre per establir-s’hi de manera temporal o permanent.

NARCOPÍS m. Pis en el qual es trafica en droga.

PIS RUSC m. Habitacle unipersonal de lloguer inferior a 5 m2 destinat especialment a persones amb ingressos molt baixos.

SERIÒFIL / SERIÒFILA m. i f. Persona aficionada a les sèries de televisió.

SORORITAT f. Relació de solidaritat entre dones basada en motius socials, ètics i emocionals.

SOSTRE DE VIDRE m. Barrera invisible que representa les limitacions amb els quals es troben les dones per ascendir en la seva carrera professional fins als càrrecs de més responsabilitat.

La tria

Les entitats convocants han triat deu neologismes dels que apareixen contínuament als medis de comunicació i que s'han adaptat darrerament a la llengua comuna. Són el que els ciutadans podran votar. Hi ha des de paraules relacionades amb fenòmens nous, com "narcopís", "seriòfil" o "criptomoneda" fins a conceptes nous que deriven de noves formes d'anàlisi de la realitat, com "sororitat", tot passant per mots nous sorgits de l'evolució del llenguatge, com "èpic", en sentit figurat, per dir "extraordinari".

Tot va començar amb l'estelada

El neologisme de l’any 2014, en el primer concurs d'aquest tipus, va ser el mot estelada; el del 2015 va ser dron; el del 2016, vegà -ana; i el de 2017, cassolada. Entre tots els participants al concurs, el dia 18 de desembre, es realitzarà un sorteig i s'oferirà un premi al guanyador.