L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha retirat de la seva llista de neologismes de l'any 2019 el terme mena arran de la forta polèmica generada per fer entrar aquest concepte que s'ha relacionat amb un significat despectiu en els darrers temps. El mateix Govern havia demanat retirar aquest mot per considerar la denominació "denigrant, estigmatitzadora i deshumanitzadora" contra "els infants o adolescents" posant l'èmfasi amb què abans que emigrants, refugiats o estrangers són persones.

Malgrat que el concepte està acceptat pel Diccionari d'Afers Socials des de l'any 2010 i té l'aprovació de les institucions, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha publicat unes “Recomanacions sobre el tractament informatiu de la infància i l’adolescència tutelada per l’Administració” en què aconsellen evitar tant la sigla MENA com les formes desenvolupades perquè estan estigmatitzades. Les formes alternatives són infància i joventut migrada sola, infant migrat sol, jove migrada sola o adolescència sense referents familiars. No obstant, la IEC destaca que encara no hi ha una forma lèxica consensuada.

El concurs de neologismes dona deu 'candidats' i amb la retirada de mena entra un de nou, bicitaxi. Aquells que van votar la forma anteriorment retirada tenen l'oportunitat de tornar a votar. La competència per bicitaxi són els següents mots: animalista, emergència climàtica, exoplaneta, pactòmetre, residu zero, trap, umami, vermuteria i xipar. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat