Barcelona és temple de música i un dels grans reductes culturals que tenim a primera vista, bressol de grans propostes i espai on tot és possible. És per això que el Festival B no ha dubtat en posar potes amunt el panorama sonor de casa nostra amb una clara aposta per les noves tendències musicals que beuen de l'escena independent i urbana. La frescor, l'alternativa i la conjunció de diferents generacions de talents són la marca identitària d'un cicle de concerts al Parc del Fòrum de la capital catalana, que durarà dos dies —els propers divendres 29 i dissabte 30 de setembre— i que conjugarà algunes de les veus més prolíferes i eclèctiques de les últimes fornades, sense deixar de comptar amb aquells que ja tenen un públic assegurat dins el sector. Un aparador perfecte que abraça 25 concerts d'artistes ben diferents per unificar present i passat, però sempre amb la mirada posada al futur. Aquests són alguns d'ells.

LosPlanetasWEB

1. Judeline

Judeline (pronunciat yudlain, com explica ella mateixa) és l'alter ego de Lara Fernández, una jove cantant nascuda a Jerez de la Frontera i criada a Caños de Meca. Amb només 20 anys, s'ha consolidat com una nova veu emergent amb un estil que camina entre el bedroom pop i alguns tints de la música electrònica. Tot i que encara no té cap àlbum publicat, té gairebé 1 milió d'escoltes mensuals a Spotify. Fins i tot Rosalía té una cançó seva en les seves llistes de reproducció.

2. Los Planetas

La gran banda espanyola de l'indie rock serà a Barcelona per fer una radiografia d'una trajectòria que els ha portat a publicar 10 àlbums i 3 discos recopilatoris. Els de Granada, que enguany celebren que porten 30 anys damunt els escenaris, poden presumir de ser història de la música per haver estat, sense dubte, els referents majúsculs d'un gènere considerat poc mainstream fa unes dècades, però que ara ha trobat el seu nínxol. 

3. Irenegarry

Irenegarry és el projecte artístic d'Irene Garrido (Alacant, 1998). Triada per la publicació anglesa NME (New Musical Express) com una de les 100 artistes emergents essencials del 2022. Va fer-se viral durant la pandèmia després de publicar a les xarxes socials una versió d'un tema de l'artista Lana del Rey, que ella va titular Puto normando. Des de llavors, la seva carrera no ha parat d'anar cap amunt.

4. La Plazuela

Considerats com les noves veus del flamenc fusió, i amb un àlbum recent sortit del forn sota el nom Roneo Funky Club, Manuel Hidalgo Sierra —El Indio— y Luis Abril Martín —El Nitro— han reconfigurat l'escena del flamenc, el pop, el funk i la música electrònica amb una proposta festiva i carismàtica que ha fet d'aquest duet un dels més prolífics del passat estiu, des de Granada a tot el territori. Tangos de copera o Péiname Juana son temes que marquen un camí d'èxits en la seva curta trajectòria.

Judeline Canos Meca publicamente Rosalia 1817528453 190094690 1200x675
Foto: Judeline, en una foto d'arxiu.

5. Israel Fernández i Diego el Morao

Israel Fernández ja és un nom propi amb solera dins el panorama. Cantaor, compositor i músic de flamenc i amb origen gitano, ja ha estat nominat en vàries ocasions als Grammy Llatins per una proposta que l'iguala als màxims exponents del gènere que domina. Amb una veu que posa els pèls de punta, serà al Parc del Fòrum juntament amb el guitarrista Diego el Morao, fill de Moraíto Chico, per presentar el seu últim àlbum: Pura sangre.

6. Cariño

Cariño és una banda musical espanyola de pop, indie pop, tontipop i punkpop format per un trio de dones: Paola Rivero, Alicia Ros i María Talaverano. Seus són temes com Bisexual, Te brillan o Canción de pop de amor, cançons que les han consolidat com un dels grups festivalers del moment. Van començar gravant temes casolans i el passat 2022 van ser una de les formacions participants al Coachella, un dels festivals més importants del món.​

7. Rojuu

A l'alter ego de Roc Jou Morales se'l considera una de les promeses emergents del trap experimental. Va firmar el seu primer concert a Razzmatazz amb només 16 anys, i llavors ja va despertar una gran expectació entre públic i crítica, tot i que no va llançar el seu primer àlbum fins l'any 2022. Les cançons del català, també youtuber consolidat, acumula milions de reproduccions, com Umy o Tofy delivery.

8. Parkineos

Segurament un dels noms propis que coneix tot amant del hardcore, l'electrònica dura i les raves. Porta la cara tapada amb un passamuntanyes groc, però l'escena quinqui sap qui és Parkineos, un projecte que culmina —de moment— amb l'EP Bitter Glitter, dominat per l'hyperpop, l'indie i el happy hardcore. Una mescla de sonoritats que han enamorat a les noves generacions de la cultura rave perquè, literalment, la seva música et transporta a un pàrquing de descampat.

S2023 Artistas FitxaWeb Parkineos

9. Albany

Amant del hip hop, el flamenc, el pop, el reggaeton o l'r&b, la música d'Albany té pocs límits i coneix poques barreres. Actitud i presència escènica es conjuren per fer d'aquesta artista, nascuda a Girona i criada a Granada, una nova promesa del trap que ja ha firmat col·laboracions magnànimes amb artistes com C. Tangana, Rojuu, Yung Beef o La Zowi.

10. Jarfaiter

Fa més d'una dècada que Jarfaiter és un dels rostres més coneguts de l'underground madrileny. José del Olmo Jiménez és tot un exponent del rap independent i una de les figures més rellevants de l'anomenat rap quinqui, que és el que surt directament del carrer i de l'estómac. De fet, les seves lletres es caracteritzen per tenir referències constants a la violència, la lluita antisistema i antifeixista, i la vida dels barris obrers de la seva ciutat.