Blackie Books edita Marcel·lí, un dels títols més rellevants de l’il·lustrador francès Sempé, una meravellosa oda a l’amistat

Jean-Jacques Sempé va abandonar la seva Bordeus natal per instal·lar-se a París, ciutat on, mentre es guanyava la vida com a repartidor de vi, va començar a realitzar les seves primeres col·laboracions per a publicacions com Paris Match o L’Express. Amb el temps es convertiria en un dels historietistes més rellevants de França, dibuixant de renom internacional, com evidencien les moltes portades de The New Yorker que ha il·lustrat.  

Vinculat en els seus inicis a l’escola del còmic francobelga, el seu estil aniria evolucionant cap a unes formes aparentment senzilles però extremadament expressives, suposadament innocents però amb un finíssim accent irònic de crítica social. 

En l’obra de Sempé destaquen títols com El petit Nicolas, sèrie ideada amb la complicitat de René Gosciny, creador de personatges com Astèrix; o Catherine, novel·la gràfica firmada conjuntament amb el premi Nobel Patrick Modiano que a casa nostra va publicar el 2014 Blackie Books. La mateixa editorial barcelonina s’anima ara a imprimir un altre dels títols més especials de Sempé, aquest Marcel·lí.

El Marcel·lí és un nen com qualsevol altre, tret que es posa vermell sense cap motiu. Una criatura solitària fins que un dia es creua en la seva vida l’Arnau, un xiquet que esternuda constantment tot i no estar refredat ni patir cap al·lèrgia. Entre vermellors i esternuts, el Marcel·lí i l’Arnau es fan inseparables. 

Amb Marcel·lí, Sempé, un dibuixant figuradament destinat a un públic infantil però totalment recomanable a la tauleta de nit de qualsevol adult, crea una meravellosa oda a l’amistat, emotiva reivindicació a la singularitat en un món tot sovint massa uniforme.

Marcel·lí. Sempé. Blackie Books. Barcelona, 2016. 128 pàgines.