Lapin il·lustra la Cuba que s’aboca cap a una nova revolució

L’urban sketching és un estil de dibuix amb què, de l'arquitectura a la gent, l'ambient, les botigues, els restaurants, el menjar…, l’il·lustrador capta a traços urgents el que veu al seu voltant. Estampes que tot sovint vénen acompanyades d’anotacions que accentuen les sensacions viscudes per l’autor durant el procés de creació. El resultat són acolorides instantànies que transpiren frescor i espontaneïtat, a més d’esdevenir guies alternatives del dia a dia a les ciutats delineades.

En aquesta comunitat de cronistes del quotidià a través d’esbossos destaquen noms com Danny Gregori, Marina Grechanik, Olivier Kugrel i, molt especialment, Lapin. Retratista francès establert a Barcelona però d’esperit nòmada, durant l’última dècada Lapin ha completat cent seixanta quaderns sobre ciutats de tot el món. Obra compilada en prop d’una vintena de llibres. L’últim, aquest Cuaderno de Cuba que publica Malpaso. 

El 18 de desembre de 2013 el diari oficialista Granma anunciava que s’havia autoritzat la importació de cotxes a Cuba després de 50 anys de prohibició i embargament. Aquell mateix dia Lapin publicava Oldies But Goldies, volum que recollia les il·lustracions de cotxes antics que havia realitzat als seus nombrosos viatges. La casualitat el va empènyer a agafar un avió i plantar-se a l’illa caribenya. 

Col·lecció de postals de Buicks i Chevrolets destartalats, cases colonials, edificis art déco, monuments ruïnosos i museus naftalènics, galeria de personatges entranyables on s’entremesclen artistes i santers, vells guerrillers i buscavides de tota mena; Cuaderno de Cuba és la translació en dibuixos de les tres setmanes que Lapin va viure a les ciutats antillenques de L’Havana i Trinitat, valuós testimoni gràfic d’una societat que després de viure cinc dècades en punt mort està s'aboca a una nova revolució. 

Cuaderno de Cuba. Lapin. Malpaso. Barcelona, 2016. 159 pàgines.