El Festival de Màlaga, que comença aquest divendres, torna a estar nodrit de pel·lícules catalanes. El cinema català està molt present al certamen cada any, tant en la programació com en el palmarès, però enguany la presència catalana es tradueix en unes xifres rècord, almenys dels darrers anys, amb una cinquantena de títols, entre llargmetratges, curtmetratges, animació, ficció i documentals. El festival arrenca amb el film d’animació Guardiana de dragones (Dragonkeeper), dirigida pel cineasta català Salvador Simó i Li Jianping, que participarà a la secció oficial a concurs. Entre els films catalans que competiran per la Biznaga d’Or hi ha els nous treballs de Celia Rico, Antonio Chavarrías, Isaki Lacuesta, Pau Durà i Andrea Jaurrieta.
El film d’animació de Simó i Jianping inaugura aquest divendres la 27a edició del Festival de cinema de Màlaga. La pel·lícula és un film d’aventures i fantasia escrita per Carole Wilkinson, Pablo Castrillo, Ignacio Ferreras, Rosanna Checchini i Wang Xianping, i es basa en la primera de les sis novel·les de la popular i premiada saga literària homònima de Wilkinson. Es preveu que s’estreni el 19 de abril, de la mà de A Contracorriente Films. Amb el film, Simó torna al Festival de Màlaga, on hi va participar a la 22a edició amb Buñuel en el laberinto de las tortugas i se’n va endur la Biznaga de Plata a la millor música.
Pel·lícules catalanes a competició
Cinc llargmetratges catalans faran la seva estrena mundial a la secció oficial a concurs: Los pequeños amores, de Celia Rico; La Abadesa, d'Antonio Chavarrías; Segundo premio, d'Isaki Lacuesta codirigida amb Pol Rodríguez; Pájaros, de Pau Durà, i Nina, d'Andrea Jaurrieta. Per altra banda, en el marc de la Secció oficial fora de concurs - Màlaga Premiere es presentaran vuit llargmetratges de producció catalana: Disco, Ibiza, Locomía, de Kike Maíllo; Yo no soy esa, de Maria Ripoll; Calladita, de Miguel Faus; La mujer dormida, de Laura Alvea; Por tus muertos, de Santiago Ayuso; La bandera, de Martín Cuervo; Invasión, de David Martín-Porras, i El salto, de Benito Zambrano. A la secció ZonaZine es projectarà Historia de pastores, de Jaime Puertas Castillo, després del seu pas per la darrera edició del Festival Internacional de Cinema de Rotterdam.
També quatre documentals amb producció catalana competiran a la secció oficial de llargmetratges documentals: La caravana, de Nuria Clavero i Aitor Palacios; Pepi Fandango, de Lucija Stojevic; Artefacto 71, de Carlos Essman, i Salvaxe, Salvaxe d'Emilio Fonseca. En aquesta mateixa secció però fora de competició, s'estrenarà Stay Homas. La banda que no hauria d'existir, d'Oriol Gispert, Nick Bolger i Ramon Balagué. Quant als curtmetratges, dotze produccions catalanes formaran part de la secció oficial de Curtmetratges de ficció i animació: Apartamentos Paradiso, d'Andreu Garcia Antolí i Víctor Jiménez Lafuente; Cura sana, de Lucía G. Romero; Die Donau, de Jaume Claret; Eli, d'Álvaro López Alba; El paso, de Santiago Olivera; La filla de ma mare, de Carles Gómez Alemany; Lucía, de Marta Etura; L'últim jazz, d'Helena Oller Biurrun i Berta Subirats Viñals; O que me parta un rayo, de Karen Joaquín; Pompeia, de Maria Castan; Sincopat, de Pol Diggler, i Welcome Tahiya, de Marta Bayarri.