Quina relació pot existir entre una balena i una sequoia? I entre un plataner i una medusa? O entre una dona i un cavallet de mar? Les combinacions entre espècies poden ser múltiples o infinites, però tots partim de la mateixa base, i tots ens necessitem als uns als altres per a la nostra supervivència. Així doncs, per què algunes espècies com la humana parteixen de la supremacia? Per quina raó l’humà se situa en un estrat superior als ratolins que es busquen la vida a les clavegueres o a les serps que habiten als oceans?

Ciència fricció. Vida entre espècies companyes, és la nova exposició que s’inaugura aquest dissabte 12 de juny el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), comissariada per Maria Ptqk, i que es podrà veure fins al pròxim 28 de novembre. Un relat que parteix de l’evidència científica que totes les espècies terrestres estan unides per relacions simbiòtiques i interdependents, formant part d’ecosistemes integrats els uns amb els altres.

Totes les espècies convivim formant una xarxa de mutacions, simbiosis i d’intercanvis que ens permeten viure en sintonia

5.3 plants have rights

Foto: Ernesto Casero

En la natura, no hi ha organismes autònoms o independents. I l’espècie humana no n’és una excepció. Aquest canvi de paradigma, implica replantejar-se la supremacia humana, aquesta idea que en el conjunt de la natura, tots els éssers vius estan al servei del nostre benestar.

Per aquest motiu, per explicar i il·lustrar aquest canvi de perspectiva, l’exposició que inaugura el CCCB s’inspira en l’obra de Donna Haraway i Lynn Margulis, dues figures claus en la cultura científica contemporània, que destaquen per la importància que li atorguen a la simbiosi i la col·laboració entre espècies.

“Si, com sostenen Haraway i Margulis, tota la Terra està viva, és hora d’abandonar el mite de la supremacia i reprendre el contacte amb les nostres nombroses companyes terrestres”, apuntava la comissària de l’exposició, Maria Ptqk.

3.1 Antonia Perez WFoto: Juan Ferrer y Nicolás Oyarce

De l’antropocentrisme al biocentrisme

Ciència fricció. Vida entre espècies companyes, el visitant recorrerà la transició de l’antropocentrisme -una visió del món centrada en l’humà-, al biocentrisme -l’humà com a part d’un ecosistema-. Un recorregut on per mitjà d’unes obres artístiques amb instal·lacions immersives audiovisuals i sonores, realitat virtual, pintura, dibuix, cinema d’avantguarda o peces de divulgació científica, l’usuari podrà descobrir aquesta transició que, amb el temps, l’humà ha adquirit sense justificació possible.   

Maria Ptqk, la comissària de la mostra, hi ha agrupat un seguit de creadors, pensadors i científics divulgadors d’arreu del món, que exploren les relacions entre espècies i impulsen la invenció d’altres ciències f(r)icció i històries especulatives que ampliïn l’imaginable i ens ajudin a situar-nos en l’emergent paradigma interespècies.

3.5 AJOS KIRO ALTAFoto: Dimas Paredes Armas

Extingim la supremacia humana

El projecte Ciència fricció, s’obre més enllà de l’exposició, i comprèn d’altres activitats que conformen un conjunt d’actes per gaudir aquests pròxims mesos. Tallers, debats, projeccions, itineraris i d’altres propostes s’aniran desplegant al llarg dels pròxims dies, que s’inicien amb una jornada de portes obertes aquest dissabte 12 i diumenge 13 de juny.

El mateix dissabte, s’aplegarà en el marc de la Biennal Ciutat i Ciència a l’escenari central de la plaça de Joan Coromines, una xerrada entre Vinciane Despret, Donna Haraway i Maria Ptqk. Un acte que donarà el tret de sortida a la reflexió i a l’exposició d’una vida entre espècies companyes.