La directora d'Innovació, Recerca i Estratègia Digital de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Cristina Villà i Font, ha presentat aquest dimecres la primera crida oberta al sector dels videojocs per buscar un nou format dirigit a un públic familiar i infantil. La presentació d'aquesta convocatòria de selecció s'ha fet en el marc del Gamelab, que se celebra a Barcelona des d'avui i fins a aquest divendres, davant d'una representació d'empreses del sector. En concret, la proposta està orientada a seleccionar un projecte de videojoc enfocat a un públic de 10 a 14 anys, en el qual la CCMA entrarà en règim de coproducció, amb una voluntat d'inversió de fins a 550.000 euros. El finançament final del videojoc, que serà en català, haurà de ser d'un mínim d'1.100.000 euros per garantir que és un projecte competitiu a escala internacional. 

L'objectiu d'aquesta iniciativa és publicar i aportar contingut en català a les principals videoconsoles del mercat (Playstation 4/5, Xbox One /Series X i S i Nintendo Switch) i a la plataforma de distribució digital Steam. La convocatòria de selecció s'activarà en les pròximes setmanes, i les bases concretes del concurs, així com el termini de presentació dels projectes, es podran consultar en aquesta pàgina web. La CCMA vol esdevenir en el futur un actor clau en el sector dels videojocs i oferir-ne com a part de l'oferta digital, amb l'objectiu d'arribar a nous públics i, alhora, contribuir a impulsar el sector a Catalunya.   

En aquest sentit, Villà ha afirmat que "els videojocs són audiovisual i fins ara la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals no els estava contemplant amb aquesta mirada". També ha apuntat que hi ha un desplaçament de consum cap a noves finestres audiovisuals i que un de cada dos catalans (46%) es declaren consumidors de videojocs, i dediquen una hora al dia de mitjana a jugar-hi, una tendència a l'alça basada en una nova forma de comunicació més interactiva i bidireccional. Per tot això, Villà també ha destacat que "és fonamental que, amb la mateixa vocació de servei públic que la resta de continguts de la CCMA, portem el català, la cultura i la geografia catalanes" a l'univers dels videojocs.  

A la vegada, aquesta iniciativa presentada avui també pretén acostar-se a nous públics. En aquest sentit, Boira ha explicat que la CCMA busca un joc que "connecti amb el perfil del públic juvenil i els ofereixi una jugabilitat "mainstream", que no apel·li a un nínxol, i que segueixi el llibre d'estil de la CCMA". 

Segons l'últim informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), referent al 2022, el sector dels videojocs a Catalunya va suposar el 50% del total de la facturació estatal, que va arribar gairebé als 2.500 milions d'euros. En aquest sentit, Catalunya se situa com a motor de l'ecosistema del sector dins l'Estat espanyol, que, al seu torn, és el tretzè país del món en ingressos per videojocs. Una altra dada que assenyala l'informe del CAC és que el 40% de les principals empreses de videojocs del món tenen presència a Catalunya, on hi ha més de 200 estudis que es dediquen a aquesta indústria, i on el 2022 es van posar en marxa 56 start-ups de videojocs.