La paraula guanyadora del concurs al neologisme del 2017 ha estat "cassolada". Aquest mot ha estat escollit per votació popular amb un 23,8% dels vots, i s'ha imposat a "fer pinya" (17,6 %), "feminicidi" (13 %), "transgènere" (12,3 %), "micromasclisme" (9,8 %) i "sobiranisme" (9 %). La resta de mots que havien estat preseleccionats no ha arribat al 5 % dels vots: "gentrificació" (4,9 %), "judicialitzar" (4 %), "hiperventilar" (3,2 %) i "turismofòbia" (2,4 %).

Nova accepció

La paraula cassolada ja figura en el Diccionari de la llengua catalana en el sentit de ‘menjar que s’ha cuinat d’un cop en una cassola’, i és el nou sentit de ‘protesta col·lectiva en la qual es fa soroll amb cassoles’ que ara hi podria entrar si l’Institut d’Estudis Catalans ho considera oportú. Els organitzadors de la iniciativa afirmen que «el resultat més important d’aquesta quarta edició és el gran èxit de participació, ja que han votat 5.600 persones», més del triple que en l’edició passada, i, per tant, consideren que és una iniciativa que ja està consolidada en la societat catalana.

Precedents

Aquest concurs ha estat organitzat, com en els darrers tres anys, per l’Observatori de Neologia (OBNEO) del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). L’any 2014 va guanyar el mot "estelada", el del 2015 va ser "dron" i el del 2016, "vegà -ana".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat