La Cambra del Llibre de Catalunya ha reclamat aquest dimarts que les llibreries passin a ser considerades una activitat essencial en les noves mesures que el Govern ha adoptat per fer front a la pandèmia del coronavirus. L'associació, integrada pels gremis d’Editors, Llibreters, Distribuïdors i de la Comunicació gràfica, critica que les llibreries catalanes no obriran durant els caps de setmana per les noves restriccions anunciades pel Govern, que tindran una vigència de 10 dies a partir de dijous.

En la resolució, publicada pel Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), s'estipula que els caps de setmana podran obrir els establiments comercials dedicats a la venda de productes essencials relacionats en un annex de decret llei de 13 de juliol de mesures urgents per afrontar el coronavirus, entre els quals no figuren les llibreries.

Les "incoherències"

La Generalitat va declarar al setembre la cultura com "bé essencial per al desenvolupament integral de la personalitat individual i col·lectiva" i és per això que la Cambra del Llibre de Catalunya ha reclamat a la Generalitat que inclogui les llibreries a la llista d'activitats essencials perquè puguin obrir el cap de setmana. L'entitat considera que el Govern "incompleix" el seu propi acord en què considera la cultura un bé essencial.

"​Exigim al Govern de la Generalitat que resolgui aquesta incoherència de manera immediata per evitar que la resolució sobre l’essencialitat de la cultura estigui buida de contingut, no serveixi per a res i, al capdavall, esdevingui un engany", han reclamat.

Les mesures als comerços

Segons el DOGC, pel que fa al comerç, estipula el tancament dels comerços no essencials durant els caps de setmana: petit comerç, centres comercials de menys de 400 m² i mercats ambulants només podran obrir de 6 h a 21 h, de dilluns a divendres. Els centres comercials de més de 400 m², tancats durant 10 dies. Bingos, casinos i sales de jocs es mantenen tancats.

Aquestes són les noves mesures:

WhatsApp Image 2021 01 04 at 13.58.41 (2)

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat