Brian Eno publica The Ship, nou àlbum del mestre de la música ambiental inspirat en l’enfonsament del Titanic. 

Després de dos àlbums creats en col·laboració amb Karl Hyde d’Underworld, els molt recomanables Someday World i High Life, tots dos publicats el 2014, Brian Eno firma en solitari The Ship

Influenciat per alguns dels esdeveniments més dramàtics del segle XX, especialment l’enfonsament del Titanic i la Primera Guerra Mundial, Eno ens torna a obrir les portes del seu sempre fascinant laboratori experimental d’electrònica ambiental.

Enregistrat a partir de diverses tècniques de gravació sensorial, els 47 minuts de The Ship es conjuguen en dues úniques pistes interconnectades entre elles. La peça que dóna nom a l’obra conforma la primera meitat de l'àlbum, mentre que la segona es divideix en tres parts que es tanquen amb una reinterpretació del clàssic de la Velvet Underground “I’m Set Free”.  

Membre fundacional de Roxy Music, en solitari Brian Eno esdevindria una figura determinant de la música contemporània, referent inqüestionable de la música d’avantguarda, el minimalisme i l’electrònica ambiental. Com d’una rellevància extraordinària també ha estat la seva feina com a productor, posant la seva genialitat com arquitecte sonor al servei de companys gremials com Talking Heads, David Bowie (a qui va produir la seva cabdal trilogia de Berlín), Ultravox, Devo, U2 o Coldplay. Creador en constant procés d’innovació, Brian Eno serà l’encarregat d’oferir la conferència inaugural del Sónar + D, congrés internacional de cultura digital que enguany arriba a la seva quarta edició i que se celebra en paral·lel al festival Sónar. 

Brian Eno. The Ship. Warp. Electrònica.

 

BONUS TRACKS

Rufus Wainwright

Take All My Loves: 9 Shakespeare Sonnets

Deutsche Grammophon/Universal Music

CLÀSSICA/INDIE POP. Rufus Wainwright mai ha amagat la seva passió desmesurada per l’obra de William Shakespeare. Potser per això, sis anys enrere l’orquestra San Francisco Symphony va encarregar-li que musiqués cinc sonets del escriptor britànic. Una experiència de què acabaria sorgint la idea d’aquest Take All My Loves: 9 Shakespeare Sonnets (2016), disc que marida els versos de Shakespeare (nou sonets als quals han posat veu amics com Helena Bonham Carter, Fiora Cutler, Peter Eyre, Carrie Fisher, Inge Keller, Siân Phillips, Anna Prohaska, William Shatner, Martha Wainwright i Florence Welch)  amb els dos universos sonors predilectes del cantant canadenc: el pop i la música de cambra.   

Los Mambo Jambo

Jambology

Buenritmo Records

ROCK’N’ROLL. Projecte que reuneix a quatre dels membres preponderants de la societat rockera barcelonina: Dani Nel·lo, Ivan Kovacevic, Anton Jarl i Dani Baraldés, Los Mambo Jambo publiquen el seu tercer llarg, Jambology (2016). Exòtic i fumejant com un còctel hawaià, 12 peces marcades pels trepidants ritmes del rock’n’roll, el surf, el swing i el jump blues. 

Vàlius

Mercè

La Castanya

INDIE ROCK. Els sempre necessaris Vàlius tornen a la càrrega amb un altre deliciós sac de gemecs a cop de l’indie rock més caòtic i punk atrotinat. Urgent com totes les seves referències, el nou EP de Gerard Segura i Pol Serrahima, Mercè, s’obre amb una molt particular versió del tema homònim de Maria del Mar Bonet. Amb aquesta, dues peces noves, “Realitat”, exercici de folk desbarrat, i “Aquí”, un mig temps marca de la casa.